Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Bajcsy-Zsilinszky Endre - Mátyás király (Nemzet és Emlékezet sorozat)

890 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron

Bajcsy-Zsilinszky Endre egyetlen történelmi tárgyú - és egyúttal szinte szépirodalmi igényű - műve 1939-ben jelent meg először, a Hunyadi Mátyás ötszázadik születésnapját ünneplő eseménysorozathoz kapcsolódóan.
"Engem e munkám megírására két izgalmas történetpolitikai kérdés ösztökélt - írja Bajcsy-Zsilinszky. - Az egyik: mi volt, mit jelentett Mátyás birodalma alig egy emberöltővel Mohács előtt s szinte fél évezreddel Szent István után, hogyan illeszkedett bele, beleilleszkedett-e egyáltalán az árpádi nagy államalkotás és birodalomépítés széles szemhatárába...                                                                       A másik: ennek az átlagos és egyre általánosabbá váló történetírói szemléletnek, mely valahogy párhuzamosan halad az egészségtelenül és veszedelmesen erősbödő mindenféle idegentisztelettel a mai Magyarországon, élesen ellentmond Mátyás király és a mátyási birodalom kérdésében elsősorban régebbi történetírásunk, de a II. Zrínyi Miklós csodálatos géniusza is, mindenekfölött pedig a magyar nép ösztöne, lángeszű emlékezése, ítélete és halhatatlan szeretete - melyiknek van hát igaza?"

Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

TARTALOM

Előszó 11
Csodálatos indulás 17
Mátyás király magyarsága 27
Német-cseh-magyar szerelmi háromszög 40
A király békül a császárral 50
A géniusz és a nép 56
A császár aláírja a békeokmányt 60
Az első török hadjárat 65
János kormányzó és fia, a király 70
Válaszúton Podjebrád légvárai és a pápával való szövetség között 80
A császári korona és a nemzeti közvélemény 88
Mátyás birkózása Podjebráddal 105
Utolsó nagy összecsapás a király és a rendek között 123
A boroszlói hadjárat 131
Mátyás fegyverrel töri szét az északnyugati ellenséges gyűrűt 136
Leszámolás a császárral 156
Török-magyar dolgok a német-magyar mérkőzés idején 173
Mátyás hadserege 184
Mátyás külpolitikai "rendszere" 202
A nagy király legszomorúbb küzdelme - az utódért 217
Mátyás barátságos vitája Rómával 228
"Az utolsó hajók" 244
A király, a nemzet és a magyar birodalom 259
Utószó 283
Szerző Bajcsy-Zsilinszky Endre
Fordította
Kiadó Magvető Könyvkiadó
Kiadás Éve 1983
ISBN 9632719522
Kötés Típusa papír / puha kötés
Állapot közepes - sérült / gyűrt borító

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Vas Zoltán - Akkori önmagunkról - Önéletírás II. (Tények és Tanúk sorozat)

1979 novemberében jelent meg önéletírásom első része. Most, életem 79. esztendejében befejeztem a második kötetet is. Tanúságot teszek benne viszontagságos életem két periódusáról: a Tanácsköztársaság hősi napjairól és az 1945-48-ig végzett forradalmi munkánkról.
890 Ft

Kosáry Domokos - Széchenyi Döblingben (Tények és Tanúk sorozat)

Száz éve foglalkoztatja a történészeket. Megőrült-e széchenyi 1848 nyarán? Meggyógyult-e a döblingi tébolydában? Mennyire mérte föl személyes helyzetét, Magyarország 48 utáni lehetőségeit és az európai erőviszonyokat, volt-e új mondanivalója az öreg Széchenyinek? Valóban összeesküvés színhelye volt-e dr. Görgen elmegyógyintézete? S végül: mi okozta Széchenyi végső, a halálba vezető összeomlását.
890 Ft

Supka Géza - 1848 / 1849 (Nemzet és Emlékezet sorozat)

"Kossuth... megkérdi Görgeit, mit szólna hozzá, ha a kormány Bemet nevezné ki fővezérré. Görgei válasza rövid, de annál határozottabb. Ha most Bemet neveznék ki, akkor ő nyomban elhagyná az állását, mert Bem nem magyar, s így semmi biztosíték nincs arra, hogy nem fogná-e a háborút tisztán személyes érdekeiből még akkor is folytatni, amikor a nemzet érdeke a harc továbbviteléről való teljes és rögtöni lemondást parancsolná. Kossuth további kérdéseire Görgei azt feleli: ha a temesvári csata a magyarokra kedvezően végződik, akkor teljes erejével az osztrák hadsereg ellen fordulna. Ha viszont Temesvárnál az osztrákok győznek, akkor leteszi a fegyvert. Estére befutott Arad várába Guyon tábornok jelentése, hogy a magyar fősereg teljesen megsemmisült."
890 Ft

Vas Zoltán - Viszontagságos életem (Tények és Tanúk sorozat)

Nyugalmazott miniszter, író vagyok. Tanúságot teszek háromnegyed évszázados viszontagságos kommunista életemről. Pontosabban annak csak 1945-ig terjedő periódusáról. Készül a folytatás is, de ez már egy következő kötet anyaga lesz.
890 Ft