Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Dr. Radnai Béla - Az egységes magyar gyorsírás tankönyve II.

3.000 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron

A fogalmazási gyorsírás anyagát a 47.388/1940. VKM. számú rendelet lényegesen átalakította. Ez a rendelet a fogalmazási gyorsírás keretébe utalt át több rövidítést és egész rövidítési csoportokat, amelyeket azelőtt az irodai gyorsításban tanítottunk. Az irodai gyorsírás anyagának ez a csökkentése kétségkívül könnyítést jelent az irodai rövidítések tanításában. De még nagyobb előnyt nyújt a rövidítések tanításában az a körülmény, hogy a tanuló már a fogalmazási gyorsírás tanulása közben megismerkedik a szabad rövidítésalakítás legfontosabb elvi feltételeivel és hozzászokik az önálló rövidítésalakítás gondolatához.
Nem újdonság tehát a tanuló számára, hogy mérlegelnie kell a rövidítési lehetőségeket, meg kell találnia az alkalmas grafikai eszközöket a szó lényeges hangzási elemeinek legrövidebb kifejezése. Szabad kezet engedünk a tanulónak a rövidítés mértékének megállapításában, tehát neki magának kell számot vetnie a rövidítés egyértelmű és biztos olvashatóságának feltételeivel. Az irodai gyorsírásban ilyenformán már azokra az ismeretekre támaszkodunk, amelyeket a tanuló a rövidítésalakítás terén a fogalmazási gyorsírás tanulása közben megszerzett. 
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

TARTALOM

II. KÖTET  
Előszó 3
Bevezetés 5
1. Gyakorlat 9
2. Gyakorlat 13
3. Gyakorlat 16
4. Gyakorlat 20
5. Gyakorlat 24
6. Gyakorlat 28
7. Gyakorlat 31
8. Gyakorlat 34
9. Gyakorlat 37
10. Gyakorlat 40
11. Gyakorlat 44
12. Gyakorlat 47
13. Gyakorlat 51
14. Gyakorlat 53
15. Gyakorlat 57
Gyakorlati rész 59
A gyakorlatok áttétele 70
Állandó és fonetikus szórövidítések 84
III. KÖTET  
Bevezetés  
Ismétlődésen alapuló rövidítések 1
Állandó szókapcsolatok 2
Állandó szókapcsolatok mássalhangzós rövidítésekkel 3
Kezdőhangrövidítések 3
Mássalhangzós véghangrövidítések 9
Állandü szókapcsolatok egyszerű magánhangzós rövidítéssel 10
Ikerszók 11
Összetett szók és szólások ragozott szótővel 12
Összetett szók és szólások egyszerű szótővel 14
Rövidítések rag- és képzőkihagyással 16
Többtagú kifejezések vegyes rövidítéssel 19
Rövidítések összetett hangzós-jelekkel 21
Tiszta összetett hangzós rövidítések 21
Kéttagú kifejezések 23
Többtagú kifejezések 25
Hangzós rövidítések átmetszéssel 27
Szókihagyás 29
A szókapcsolat első tagjának megrövidítése 34
A szóösszehúzás különleges esetei 37
Parlamenti szakrövidítések 39
Gyakorlati rész 42
Puky Endre dr. beszéde 45
Kornis Gyula dr. beszéde 46
Huszár Károly beszéde 47
Frühwirth Mátyás beszéde 48
A gyakorlatok áttétele 49
Szerző Dr. Radnai Béla
Fordította
Kiadó A Gyorsírástudomány Kiadása
Kiadás Éve 1941
ISBN
Kötés Típusa könyvkötői kötés
Állapot rossz

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Tóth József - Délkelet-Ázsia legszebb merülőhelyei


Az Indiai- és a Csendes-óceánnal körbezárt Indokínai-félsziget és Indonéz szigetvilág, bár népszerű merülőhelyeknek ad otthont, mégis számos felfedezésre váró partszakasszal és szigettel rendelkezik. Délkelet-Ázsia mesés víz alatti világával és csodálatos tengerpartjaival a kalandvágyó könnyűbúvárok Mekkája. Több ezer szigetén álmaink trópusi merülései válhatnak valóra. A meleg, kristálytiszta víz, a káprázatos korallzátonyok, a hihetetlenül gazdag víz alatti élővilág, a számtalan hajó- és repülőgéproncs mind emlékezetessé varázsolják az itt eltöltött időt. Utazásunkat Ázsia népeinek sokszínűsége, távoli, egzotikus kultúrája és ízletes konyhája teszik teljessé. Könyvünk az utazás és búvárkodás megszervezésében segít. Bemutatjuk Vietnám, Thaiföld, Malajzia és Indonézia legszebb területeit hasznos utazási információkkal kiegészítve. A kék mélység szerelmesei több száz merülőhely rövid leírását, élővilágát és legfontosabb merülési paramétereit ismerhetik meg, térképek segítségével. A helyi búvárközpontok elérhetőségeinek és szolgáltatásainak bemutatásával akár már itthonról megszervezhető a búvárkaland. A színes fotókkal illusztrált könyv remélhetőleg kedvcsinálóként is megállja a helyét. 
3.000 Ft

Quintus Horatius Flaccus - Magyar Horatius / Horatius Noster


Részlet a kötetből:

„Horatius noster"

NYUGATEURÓPA szellemi emberét abban a korban, amelyben a költészetnek megnyílni kezd, három latin költő ragadja meg hatásával: Vergilius, mint ,imádság és költészet' - vagyis az, amit e kettőben a misztikus lélek azonosnak érez -; Catullus, mint szenvedély és költészet; Horatius, mint életbölcseség és... tegyük-e hozzá, hogy költészet?
Annyira megszoktuk már a romantika kora óta a költőt belső oldaláról, az érzelmek hullámzása felől nézni, hogy Horatius líráját Catullusé mellett nem is merjük egészen költészetnek érezni. Iskolamesterei maguk szoktatták rá a nem-latin Európa szellemi emberét mindenütt, Angliában éppen úgy, mint nálunk, erre a különösségre.
Mintha a catullusi tűz, szabadszájúság, tiszteletlenség Caesarrfal szemben egy kiszáradt iskolás lelkületnek éppen azért volna legfőbb lírai ideálja, mert elérhetetlen a számára! S mintha ugyanez az erőtlen középszerűség találna megnyugvást Horatiusban, az ,arany középszer' költőjében. Mintha önmagát állítaná oda ideálnak, amikor Horatiusról eltanítgatja, hogy ez az a költő, akinek csak a fiatalság és szegénység adott szájára vakmerő szavakat, különben a tanult művészet embere ő, és Caesar nagy tisztelője...
Nálunk magyaroknál ez az utolsó dicséret azután teljesen ellenkező értelművé fordult. Mi negyvennyolcasokká lettünk Horatiusszal szemben. Nagyszerű alkalom volt ő: megvetni azt, aki - erre a pontra tapadtak rá legtöbbnyire a megvető tekintetek - Maecenas- és Caesar-tiszteletével érvényesült, megvetni az osztályteremben, elméletileg, irodalomtörténetileg. Nem mondta-e Horatius maga, hogy költeményein fogják a gyermekeket az elemekre oktatni? Azt nem sejtette, hogy egy magyar történetfelfogás elemeire is, - egy olyan történetfelfogáséra, amely a puszta oktatásban kimerült. 
3.000 Ft

Csányi Vilmos - A bábosok

A világhírű etológus és több, kutyákról szóló sikerkönyv szerzője egyre inkább szépíróként is meghódítja az olvasókat! A Kannibálok című elbeszéléskötet után most egy vérbeli regénnyel jelentkezik a szerző: A Bábosok rendkívül olvasmányos, érdekfeszítő történet egy ősi, erőszakmentes falu életéről, amelyet tragikus módon semmisít meg a globalizáció.
3.000 Ft