A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Édesharmat, a rovarok titkos kincse

A méhek időről időre bizonyítják, hogy a természet egyszerre elengedhetetlen és csodálatos jótevői. Az édesharmatot ezúttal is nekik köszönhetjük, ám arról, hogyan is készül ez és milyen hatásai vannak, már jóval kevesebben hallottak.

 

Mi az édesharmat?

 

Úgy tartják, hogy ahol hangyaboly él, ott a levéltetvek is nagy számban fordulnak elő. Hogy miért? Mert a hangyák különösen szeretik az édesharmatot, amit a levéltetvek “készítenek”, így hát kis “háziállatként” őrzik őket, és biztosítják számukra, hogy nyugodtan lakmározhassanak a növényekből.

 

edesharmat_harmatmez_fenyomez

Forrás: YouTube

 

A levéltetveknek nagy szüksége van fehérjére, amit csak kis mennyiségben tudnak kiszipolyozni a levelekből. Éppen ezért, hogy elegendő fehérjéhez jussanak, meglehetősen nagy elánnal szívják a növények nedveit, ám ezzel a munkával felesleget is termelnek, egészen pontosan egy bizonyos cukros nedűt ez az édesharmat. És itt jönnek képbe a méhek.

 

Méz virágpor nélkül?

 

A méhek az édesharmatra “vadásznak”, amit jellemzően a reggeli és esti órákban gyűjtenek be, főként júliusban, hiszen jellemzően ekkorra szaporodnak el a levéltetvek olyan mértékben, hogy elegendő édesharmatot állítsanak elő.

 

edesharmat_harmatmez_fenyomez

Forrás: Urban Wildlife

 

A begyűjtött édesharmatból születik meg a harmatméz, aminek íze annak függvényében változhat, hogy milyen növényről gyűjtötték be a méhek a hozzá szükséges alapanyagot. Leggyakoribb típusa a fenyőméz, ami a fenyőerdők illatát árasztja, ám a diófa, a hárs, a juharfa és a tölgy is célpont lehet a méhek számára. 

 

Jótékony hatások

 

A harmatméz nagyobb savtartalommal bír, mint a virágmézek, mégis kevésbé savas. Ezt annak köszönheti, hogy a savas kémhatást a magas ásványianyag-tartalom ellensúlyozza. Ennek aránya akár 1% is lehet szemben a virágmézek 0,1%-ával, így a harmatméz igazi gyomorkímélő csodaszer. És mivel nincs köze a virágporhoz, igen alacsony a pollentartalma, aminek köszönhetően a pollenallergiások is bátran fogyaszthatják. 

 

edesharmat_harmatmez_fenyomez

Forrás: Super foods

 

Ez a zöldes színű, balzsamos méz fertőtlenítő, vizelethajtó és remek csonterősítő. Aki rendszeres fizikai munkát végez, antibiotikumot szed vagy immunhiányban szenved, annak kifejezetten ajánlott a rendszeres harmatméz-fogyasztás. Ugyanakkor a szamárköhögés és egyéb légúti megbetegedések leküzdésében is kiváló segítség lehet. A harmatmézben található kobalt, réz és folsav segítik a vas beépülését, így a vashiány megszüntetésében is hasznos partnernek bizonyulhat.

 

Felhasználása

 

Jellemzően langyos teába, tejbe, forralt borba ajánlják, nehogy a forróságtól elveszítse jótékony erejét. A hal- és csirkefogások utólagos ízesítéséhez is kiváló választás. Mindazonáltal sajtok, gyümölcsök, saláták és sütemények, desszertek finom hozzávalója is lehet. Sőt, aki nem sajnálja, akár arcpakolásként is használhatja, hiszen kiválóan ápolja a bőrt!

 

edesharmat_harmatmez_fenyomez

Forrás: Mielizia

 

A harmatméz ritka finomság, de ha a megfelelő helyen keresed, megtalálod. Nézz szét kínálatunkban a méhek különleges nektárjáért!

Tartalomhoz tartozó címkék: egzotikus kézműves méz