A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Falusi ízek, városi nosztalgia – A disznóvágás nyomában

Nem tennénk olyan kijelentést, miszerint régen minden jobb volt, de azt bátran mondhatjuk, hogy manapság már nehéz olyan maradandó élményben részesülni, mint amilyet a hagyományos disznóvágáson élhettek át felmenőink.

 

Egy fagyasztó januári nap, pár kupica pálinka, a pityókás rokonok, és persze egy felhízlalt malac – mindössze ennyi kell egy felejthetetlen disznótorhoz, aminek mára sajnos egyre kevesebb településen hódolnak. 

 

Együtt a család

 

A disznóvágás nem véletlenül volt életre szóló élmény azoknak, akiknek volt szerencséje részt venni benne: a házi sertésfinomságok elkészítése közben vidám családi történetek keltek életre és a házi konyhai fortélyok csínját-bínját is el lehetett sajátítani. 

 

disznovagas_disznotoros_hurka_kolbasz

Forrás: Fortepan

 

A disznótorra ugyanakkor nemcsak a kikapcsolódás, hanem a kamra feltöltése miatt is került sor minden télen, hiszen már egyetlen sertés is hosszú hónapokra elegendő élelemmel látta el a családot.

 

Tipikus finomságok

 

Persze, ha állatbarátként szívesebben távol maradnál a manapság már szinte csak turistaként látogatható disznóvágástól vagy nincs időd ellátogatni egy ilyen, jó hangulattól túlfűtött eseményre, a magyaros gasztronómiai kínálatot felmutató delikáteszüzletek szerencsére ezúttal sem hagynak finom falatok nélkül. Összegyűjtöttük, milyen ínycsiklandó harapnivalót keress télen, amiknek hála neked is részed lehet felmenőink egyik kedvenc családi összejövetelében!

 

disznovagas_disznotoros_hurka_kolbasz

Forrás: We Love Balaton

 

Kolbász

 

Kovászos uborkával, kenyérrel, tört krumplival, és egy kis mustárral… Mennyei finomság, amivel nemcsak a boltok polcain, hanem téli vásárokon is találkozhatsz. Legyen szó nagy-, vagy kisvárosi gasztronómiai fesztiválról, a friss kolbász évszázadok óta változatlan formában viszi tovább a vidék ízét.

 

disznovagas_disznotoros_hurka_kolbasz

Forrás: Pinterest

 

Ahány konyha, annyiféle fűszerezését ismerjük. Paprikás, csípős változatban is közkedvelt csemege, de a hazai gasztronómia kreativitását mutatja, hogy nemcsak sertés- hanem ló-, szarvas- vagy akár szürkemarhakolbásznak is nekiveselkedhetsz, ha újszerű ízekre vágysz.

 

Hurka

 

A hurka a turisták körében talán kevésbé népszerű ínyencség, mint a kolbász, pedig utóbbit még dalban is megénekelték a ‘80-as évek egyik népszerű hazai reklámjában.

 

 

 

 

A hurka abban különbözik a kolbásztól, hogy nem színhúsból, hanem jellemzően a sertés májából készítik és rizst is kevernek hozzá, bár utóbbit egyes helyeken zsemlével helyettesítik. 

 

Ugyanakkor a máj sem kötelező elem, hiszen előfordulhat, hogy sertésszívet és vesét is felhasználnak a csemegéhez, de a véreshurka is közszeretetnek örvend. Fűszerezéskor persze a bors és a majoranna sem maradhat el, amihez csombor, tej és akár mazsola is társulhat.

 

disznovagas_disznotoros_hurka_kolbasz

Forrás: Boldog Kukta

 

Kocsonya

 

Akik a hatvanas-hetvenes években születtek, azok biztosan gyakran találkoztak az iskolában vagy épp a nagymama konyhájában a kocsonyával. Ez a meghökkentő fogás amilyen egyszerű, olyan ritkaságnak számít manapság. A tisztára suvickolt malacfül, orr, köröm és hús a pudingszerű zsíros lében sokáig igazi királyi lakomának számított kicsik és nagyok körében, manapság pedig különösen ünnepi alkalomnak számít, ha hozzájuthatunk.

 

disznovagas_disznotoros_hurka_kolbasz

Forrás: Femina

 

Érdemes nyitott szemmel járni a téli gasztronómiai fesztiválokon, ahol legalább egy kocsonyás bódé biztosan vár ránk, ám a magyar delikáteszüzletek ezúttal is jó eséllyel betáraznak belőle.

 

Nézz szét kínálatunkban vagy rendeld meg disznótoros válogatásunkat, ha hagyományos, disznóból malackodásokra fáj a fogad!

 

Lead: We Love Balaton

Tartalomhoz tartozó címkék: húsok