A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Folyékony kuriózum, nem csak karácsonyra – A fenyőrügyszörp

Hihetetlennek tűnik, hogy a fenyőfa nem kizárólag karácsonykor lehet az életünk része, hanem rügye szörp formájában az év bármely napján kedvünkre tehet. Pedig igaz! Ismerd meg Erdély folyékony kincsét!

 

A fenyőrügyszörpről

 

Szörpöt készíteni mindig hálás feladat, hiszen kevés energiával mutatós ajándékot és tartós ínyencséget álmodhatunk meg. A fenyőrügyszörp viszont, mondhatni, korántsem terem minden bokorban, éppen ezért igazi kuriózumot tart a kezében, akinek sikerül beszereznie egy palackkal.

 

fenyorugy_szorp_fenyofa_karacsony_ajandek

Forrás: Pinterest

 

Az Erdélyben jóval közismertebb szörpöt kevésbé üdítők készítésére, inkább házi gyógyszerként alkalmazzák megfázás, köhögés kezelésére immár több generáció óta. A friss hajtásokban ugyanis antibakteriális hatóanyagok találhatók, melyek megbízható segítői szervezetünknek.

 

Mitől különleges?

 

Nem nehéz belátni, hogy Magyarország nem hemzseg fenyőerdőktől. Ám aki mégis fenyőfára bukkanna itthon, annak is érdemes néhány szempontot figyelembe vennie, mielőtt rügybeszerző körútra indul. A fenyő tavasz közepén rügyezik, így résen kell lenni, nehogy túl korán, de ne is későn látogassunk el a kiszemelt fához. Ugyanakkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy lehetőleg közúttól távol eső, tiszta fenyőfát dézsmáljunk meg, hogy elkerüljük a szennyeződéseket.

 

fenyorugy_szorp_fenyofa_karacsony_ajandek

Forrás: Rural Sprout

 

A fenyőrügyszörp elkészítése

 

Ha minden feltétel teljesül és sikerrel járunk, az elkészítés módja sem könnyű vállalkozás – így hát, mint oly’ sokszor, ezúttal is érdemes leróni gondolatban tiszteletünket nagyanyáink előtt, akik ebben is kimagaslót alkottak, és kezeik között olyan hibátlan nyalánkságok születtek, mint a fenyőrügyszörp.

 

A begyűjtött fenyőrügyekkel irány a konyha, ahol öntsünk mézet (virág- vagy akácméz) az alaposan megmosott rügyekre. Hagyjunk 1-2 hónapig érni a keveréket, majd szűrjük le.

 

fenyorugy_szorp_fenyofa_karacsony_ajandek

Forrás: Eat Smarter

 

Persze, mint minden hagyományos finomságnak, a fenyőrügyszörpnek is számos receptúrája ismert, sokan pedig a mézes fenyőrügyre inkább szirupként, mintsem szörpként hivatkoznak. Így fordulhat elő az, hogy sokan inkább a fenyőrügyek lefőzésére esküsznek cukorral.

 

fenyorugy_szorp_fenyofa_karacsony_ajandek

Forrás: Northbound Journeys

 

Ismerünk még néhány varázslatos szörpöt! Nézz szét kínálatunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: ajándék egzotikus szörp