Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Gazdig Tibor - Ékszerismeretek (Kisosz Füzetek '90)

9.390 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

Részlet a kötetből:

"Az első nemesfémmel dolgozó szakma, az ötvösség nyomai a XIV. századra vezethetők vissza, amikor a szepesi szászok szabályozták az ezüstötvözet keverési arányát Magyarországon és kötelezték az ötvösöket a mesterjegy használatára.
Ezt megelőzően az ötvösök már régi hagyományok alapján dolgoztak. A magyarországi ötvöscéhek a XV. században alakultak, Pesten, Budán, Kassán, Kolozsváron, Besztercebányán, Brassón, Komáromban, Trencsénben, Debrecenben.
Az emberiség kultúrtörténetén belül előkelő helyet foglal el a Magyarország területén kifejlődött ékszer és ötvösipar, amelynek termékeit a bronzkortól kezdve a rómaiak és a népvándorlás korából is megtaláljuk.
Az ötvösségek, amely egyike a legrégibb iparoknak, már a honfoglaló magyarok is gyakorolták.
Az ötvösség hanyatlása a török megszállás alatt következett be, mivel a folytonos háborúk és megszállás nehéz anyagi viszonyokat teremtett. Ezenkívül a XVIII-XIX. században mind jobban tért hódított a francia és német ízlés.
Európában a fejlődés maga után vonta a nemesfémipar átalakulását. A különböző rétegek ízlésének megfelelő termékeket állítottak elő.
A XX. század elején a magyar nemesfémipar az ötvösszakmán keresztül fejlődött tovább. Bár ezen a területen nem dicsekedhetünk olyan arányú tömegcikkgyártással, mint a franciák, csehszlovákok, de kézművesipari jellegű ékszermunkáink a nyugati piacokat is ismerték, kedvelték, s a magyar szakmunkásokat a külföldi műhelyekben is szívesen alkalmazzák.
Budapesten összpontosul csaknem az egész nemesfémipar, amely kézi munkájával nehezen tudta felvenni az importáruval a versenyt. Az újfajta ipari termelés módszerei közül akkor kezdték alkalmazni a specializálódást és munkamegosztást.
Szerző Gazdig Tibor (szerk.)
Fordította
Kiadó Dr. Baradlai György - Printself Kiadó
Kiadás Éve
ISBN 9630331845
Kötés Típusa papír / puha kötés
Állapot jó - kézzel beleírt jegyzetek több helyen

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Hidde Halbertsma - Régiségek enciklopédiája

Napjainkban megnőtt az antik tárgyak iránti érdeklődés. A képekkel gazdagon illusztrált kötet megismertet a nagy stíluskorszakokkal és irányzatokkal, és kiemelten foglalkozik azokkal a "hétköznapi" régiségekkel, amelyeket a kisebb gyűjtők is könnyen beszerezhetnek, vagy családi örökségként bármelyikünk otthonában előfordulhatnak. A könyv ideális segítség a kezdő gyűjtők számára. Részletes tájékoztatást nyújt a műgyűjtésről és annak buktatóiról, a hamisítványok felismeréséről, a régi tárgyak ápolásáról és restaurálásáról.
8.690 Ft

Nizhnhy Novgorod State History And Architecture Museum Reserve - Unique Collection of Treasures (angol / orosz nyelvű)

Рассматривая музейную экспозицию, мы обычно упускаем детали, нам не хватает времени пристально разглядеть каждый предмет. Этот альбом дает возможность увидеть нечто большее, чем просто отдельный экспонат. В нем с любовью представлены детали и крупные планы, рассказаны интересные истории происхождения и бытования. .Каждый предмет в этом альбоме - отражение одной из страниц истории Нижегородской земли, наследие знаменитых и неизвестных мастеров прошлого. С каждым из экспонатов связаны имена людей, сохранивших для нас эти произведения искусства. Историки и коллекционеры, реставраторы и хранители, - все они приложили немало усилий, чтобы сегодня мы могли перевернуть страницы альбома и зримо представить историю нашей Родины.

When looking at a museum exhibition, we usually miss details; we don’t have enough time to look closely at each item. This album provides an opportunity to see more than just a single exhibit. It lovingly presents details and close-ups, telling interesting stories of origin and existence. Each item in this album is a reflection of one of the pages of the history of Nizhny Novgorod, the legacy of famous and unknown masters of the past. Each of the exhibits is associated with the names of the people who preserved these works of art for us. Historians and collectors, restorers and curators - they all made a lot of efforts so that today we can turn the pages of the album and visually imagine the history of our Motherland.

8.000 Ft

Robert Capa - Kissé Elmosódva (Emlékeim a háborúról)

"A valóságot megírni mindig nagyon nehéz, így hát az igazság kedvéért megengedtem magamnak, hogy néha egy kicsit túllépjek rajta vagy egy kicsit eloldalazzak mellette. Ennek a könyvnek minden eseménye és szereplője a képzelet szülötte, de van valami közük az igaszsághoz."
8.000 Ft

Miles Roddis, Alex Leviton - Toszkána és Umbria (Lonely Planet)

Toszkánában nemcsak Firenze és Siena tündöklő műemlékeiben, a pisai ferde toronyban, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Brunelleschi vagy Leon Battista Alberti, munkásságában gyönyörködhetünk, hanem Olaszország legszebb hegyi városkáiban is. Toszkána déli vidéke kellemes tengerparttal is büszkélkedhet, különösen Monté Argentario félszigetén és Elba szigetén. Umbria vidéke olajfákkal hímes, szőlővel borított, varázslatos hegyvidéki táj. A régió még nem hódolt be a turizmus zsarnokságának; táj meglepően nagy része olyan, mintha észrevétlenül szállt volna el fölötte az idő.
- útvonalajánlatok, részletes programjavaslatok
- Toszkána és Umbria történelmének színes bemutatása
- részletes művészettörténeti leírások
- gazdag étterem választék
- különféle kategóriájú szálláshelyek a kempingtől az ötcsillagos luxus szállodáig
- gyakorlati tudnivalók, hasznos címek, telefonszámok
- részletes, könnyen áttekinthető térképek
- az alapszókincset felölelő, praktikus kisszótár
11.000 Ft