A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Homoktövis – Egyetlen cseppje is aranyat ér

Homoktövis – Egyetlen cseppje is aranyat ér

Ha lenne Olimpia a legmagasabb vitamintartalmú növények számára, akkor a homoktövis biztosan aranyéremmel térne haza. Ám ha ennyire értékes, miért kell szinte nagyítóval keresni a belőle készülő csemegéket?

A homoktövisről

Mielőtt még válaszolnánk a kérdésre, előbb ismerjük meg közelebbről a homoktövist. Főként Ázsiában elterjedt, de egy bizonyos fajtája, a Hippophae rhamnoides őshonos a Kárpát-medencében is. Mivel mára csak Újpesten nő hazánkban természetes populációja, ezért 1974 óta védett növénynek számít, így a kerületben Homoktövis Természetvédelmi Terület is működik. A válasz pedig valahol ebben rejlik: közel sem könnyű begyűjteni, így hát akár egyetlen üvege is igazi érték. Persze nem kizárólag emiatt…

homoktovis_stelazsi_bolt_lekvar_tinktura
forrás: Superjuice

Az aranyat érő homoktövis

A homoktövis népi megnevezése a homok aranya. Nem véletlenül, hiszen bogyótermése tele van vitaminnal és béta-karotinnal, így fogyasztása erősíti az immunrendszert. Ám nemcsak a megbetegedések megelőzésében, hanem a megfázás, influenza tüneteinek enyhítésében is fontos szerepet játszhat. Továbbá csökkenti a vér koleszterinszintjét és külsőleg alkalmazva hámosító hatással is bír, így sebek gyógyításáben is hasznos társ lehet. Sőt, magas antioxidáns tartalma miatt igazi öregedésgátló is!

homoktovis_stelazsi_bolt_lekvar_tinktura
forrás: EatSmarter

A benne lévő karotinoidot lassítják a makula degenerációt és megelőzhetik a szürkehályog kialakulását. Friss kutatások foglalkoznak vércukorszint-szabályzó tulajdonságával, melynek hála a diabétesszel élők mindennapjait könnyítheti meg. Nem véletlen, hogy még a hazai kistermelők is készítenek cukormentes homoktövislekvárt.

Mi készül belőle?

A homoktövis nagyanyáink előtt sem volt ismeretlen. Homoktövislekvár, -kompót és -zselé is készül belőle, az ínyencebbek pedig borhoz és likőrhöz is alkalmazzák. Smoothie-t, gyümölcslevet, olajat és teát is megalkotnak belőle, bár ezekkel még a lekvárnál is ritkábban találkozni.

homoktovis_stelazsi_bolt_lekvar_tinktura
forrás: Healthline

A homoktövislekvárt gyakran használják sütemények, torták sőt, homoktövis gumicukor elkészítéséhez is, de gyakran keverik össze mézzel is.
Népszerű változata még a homoktövisvelő, amit éhgyomorra ajánljanak, remek immunerősítő, vitalizáló és májtisztító. Nemcsak önmagában, hanem yoghurttal, teával és gyümölcselevekkel párosítva is különleges ital.

homoktovis_stelazsi_bolt_lekvar_tinktura
forrás: Miss Foodwise

Ezek után nem lepődünk meg, ha kedvet kaptál a homoktövislekvár és más, homoktövises finomságok megkóstolására. Mutatjuk az utat hozzájuk!
Tartalomhoz tartozó címkék: blog mindenmentes cukormentes