Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Landau, L.D.- Rumer, J.B. - Nehéz kérdések - Mi a relativitáselmélet? (Búvár Könyvek)

2.000 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Amikor a század elején a huszonegynéhány éves Einstein közzétette az általa kidolgozott relativitáselméletet, sokan fantasztának tartották, s nevét a humor is szárnyaira kapta. Valójában Einstein elméletét csak kevesen értették, s ez még ma is a fizika "nehéz kérdései" közé tartozik. Landau és Rumer, a két kiváló szovjet fizikus is nehéz feladatra vállalkozott: népszerűen ismertetik Einstein elméletét, annak mindennapos, gyakorlati vonatkozásait. A szellemesen és hitelesen megírt könyvet Dala László Einstein-életrajza és Kassovitz Félix művészi illusztrációi egészítik ki. A fordítás Abony Iván munkája.
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

TARTALOM

Előszó 5
A megszokott viszonylagosság  
Van-e értelme minden állításnak? 7
Jobb és bal 7
Mi van most, nappal vagy éjszaka? 9
Mi a nagyobb? 9
A viszonylagos abszolútnak látszik 11
Az abszolút viszonylagosnak tűnik 12
A "józan ész" tiltakozni próbál 13
A tér viszonylagos  
Ugyanott történik vagy nem? 16
Hogy mozog a test a valóságban? 18
Egyenértékű-e minden nézőpont? 19
Megtaláltuk a nyugalmat! 21
Nyugvó laboratórium 22
Mozog-e a vonat? 22
A nyugalom véglegesen elveszett 25
A tehetetlenség törvénye 26
A sebesség is viszonylagos! 28
A fény tragédiája  
A fény nem pillanatszerűen terjed 29
Meg lehet-e változtatni a fény sebességét? 30
A fény és a hang 31
Veszélyben a mozgás relativitásának elve? 32
"Világéter" 35
Nehéz helyzetben vagyunk 37
A kísérlet dönti el 38
Diadalmaskodik a relativitás elve 40
Cseberből - vederbe! 42
Az idő viszonylagos  
Van-e tulajdonképpen ellentmondás? 45
Üljünk vonatra! 46
"Megáll a józan ész!" 48
Az időt is utoléri a tér sorsa 51
Diadalmaskodik a tudomány 54
Hol a sebesség határa? 55
Korábban - későbben 60
Az órák és a mérőrudak szeszélyeskednek  
Megint vonatra ülünk 62
Az órák rendszeresen késnek 65
Az időgép 68
Utazás a csillagokra 71
A tárgyak megrövidülnek 75
A sebességek szeszélyeskednek 79
A munka megváltoztatja a tömeget  
A tömeg 84
A tömeg növekszik 85
Mennyibe kerül egy gramm fény? 88
Összefoglalás 91
Einstein 97
Szerző Landau, L.D.- Rumer, J.B.
Fordította Abonyi Iván
Kiadó Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Kiadás Éve 1961
ISBN
Kötés Típusa félvászon
Állapot

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Fekete István - Tüskevár

Egy vakáció története elevenedik meg a regény lapjain, mégpedig egy olyan vakációé, amilyenről minden kamasz álmodik.
Két diák - Tutajos és Bütyök - a Kis-Balaton sás- és nádtengerében tölti a szünidőt; Matula Gergelyt, az öreg pákászt bízzák meg a fiúk nevelésével. Gergő bácsi, aki úgy ismeri a nádak, sások, tocsogók és tavak vadregényes vidékét, mint a tenyerét, szárnya alá veszi a városi gyerekeket, és kijáratja velük a természet és valóság nehéz, de sok örömet, igaz élményt tartogató nyári iskoláját.
Halászat, vadászat, egy kis híján tragikus kimenetelű vihar, a török időkbeli Tüskevár felfedezése, egy leheletfinom bontakozó gyerekszerelem - csak úgy rohannak a napok,
Mire a vakáció véget ér, a két fiú szinte kicserélődik; búcsújuk a berektől fájó, de nem végleges: a téli szünidőben visszajönnek.
2.000 Ft

Bächer Iván - Emberevő

Csak az ember főz.
A többi hideget eszik.
Az ember viszont nehezen kerülheti el, hogy – ha nem is tud, ha nem is szokott – legalább néha, hébe-korba rá ne kényszerüljön valami konyhai ténykedésre. És ha mégsem, hát megismerszik abból is. A konyhában nem lehet hazudni. Ott mindenki magamagát adja. Készíts nekem egy jó reggelit, és megmondom, ki vagy.
Régebben sokat mondták nekem, akik nem ismertek, de olvastak tőlem egyet s mást, hogy idősebbnek gondolnak. Mára már behoztam magamat, utánam öregedtem. Sokat éltem, sokat tapasztaltam, sok emberrel hozott jó vagy balsorsom össze.
Sok emberem sokféle volt, de egy dologban szinte kivétel nélkül egyeztek: jól és kedvvel sütöttek, főztek valamennyien.
Ebben a könyvben most csakis e szempontból veszem őket sorba… Mestereimet, tanítóimat, őseimet, rokonaimat, barátaimat, barátnőimet, társaimat eszem végig.
2.000 Ft

Bruck Edith - Hány csillag az égen?

Anita túlélte a huszadik század legnagyobb emberi traumáját, a koncentrációs tábort. Tizenöt éves, árva, elveszett. Kapaszkodik a maradék rokonai által feléje nyújtott szalmaszálba: a magyarországi árvaházból nagynénje Csehszlovákiában élő családjához menekül. Nagynénje a férjével, a kicsi gyerekével és a sógorával egy frissen kitelepített szudétanémet család otthonában él, és sok-sok számkivetett sorstársával együtt az Ígéret Földjére készül. Anita álma is Palesztina, de ő ahhoz még gyerek, hogy a kezébe vegye a sorsát. A rokonok felkarolják, érte küldik Magyarországra az élveteg sógort, akinek rögtön megtetszik a szép gyereklány...
Hány csepp van az óceánban?
Hány csillag az égen?
Az emberiség fejin hány hajszál van?
S hány gonoszság szivében?
Ez a Petőfi-vers segíti át Anitát életének történelmi és női sorsfordulóján. A regényből Anita B címmel olasz-magyar-cseh koprodukcióban film készült. 2014-ben került forgalomba.
2.000 Ft

Magyar Eszter - Frici, Manó, Nudli és a többiek - Az aranyhörcsögök titokzatos élete (Dedikált - Első kiadás)

Budán a Mészáros utcában, ahogy jön fölfelé a Krisztina-templomtól, balra egy kis narancssárgára festett üzletet vehet észre a járókelő. Az üzlet a szépen csengő Tukán névre hallgat, ami nem véletlen, hiszen állatkereskedésről van szó. A bolt tulajdonosa és egyetlen alkalmazottja e könyv szerzője, lakói papagájok, halak, egy zöld béka és a könyvben szereplő aranyhörcsögök. Nem túlzás azt állítani, hogy a hörcsöglét rejtelmeit nem sokan ismerik jobban a szerzőnél, az pedig szinte bizonyos, hogy aligha szereti valaki nálánál jobban őket. Nem tagadható az sem, hogy a hörcsögök iránti rajongás másokat is megfertőz, mivel e komikusan harcias, ám mégis roppant barátságos kis lények sokak otthonába varázsolnak fényt és derűt, így hát nem csoda, ha e könyv szereplőinek egyik-másik kalandja sokak számára ismerős lesz, mert a hörcsögök legnagyobb titka az, hogy néhány perc alatt képesek felébreszteni a felnőttben is a gyermeket.
2.000 Ft