Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

8 érv, amiért megéri hazai terméket választani

A vegyél hazait mozgalom az elmúlt években egyre nagyobb méreteket ölt, nem véletlenül: a lokális élelmiszerek és italok fogyasztásának számos haszna van a táplálkozástól elkezdve egészen a környezeti és a közösségi előnyökig. Most pedig mindennél fontosabb, hogy támogassuk a helyi termelőket: íme 8 érv, ami miatt megéri helyi termékeket választani!

1. A helyi élelmiszerek frissebbek

A helyi élelmiszerek frissebbek, jobb az ízük és valószínűleg táplálóbbak is, mint a boltokban kapható társaik. A termelői piacon a legtöbb helyi terméket javarészt az elmúlt 24 órában gyűjtik be, ami garantálja, hogy a tápanyagtartalmuk csúcsán legyenek. Ezzel szemben a legtöbb szupermarketben kapható terméket napokkal vagy hetekkel azelőtt gyűjtik be, hogy azok az élelmiszerboltok polcaira kerülnek.

Természetesen az utaztatott, többnapos termékek is rendelkeznek tápértékkel, de kevesebbel, mint a friss finomságok. Tehát bár az Argentínából behozott alma jól nézhet ki az élelmiszerbolt polcán, a helyi gazdaságból származó alma jóval többet tehet az egészségedért.

ezert_eri_meg_hazai_termeket_venni_vegyel_hazait

2. Támogatja a szervezet szezonális igényeit

Ha helyben eszel, az évszakokkal együtt eszel, a szezonális finomságok körforgása pedig támogatja az egészségedet. A modern élelmiszerboltok előtt egyszerűen azt ették elődeink, ami az adott évszakban elérhető volt számukra. A szezonális táplálkozás az étkezés legtermészetesebb módja, és az egyik legelőnyösebb választás is a szervezetünk számára.

A nyár csúcspontján a testünknek hűsítő ételekre, például friss gyümölcsökre, zöldségekre és bogyós gyümölcsökre van szüksége, hogy segítsen megbirkózni a forrósággal, míg a tél sötét és hideg napjaiban gazdag és melengető, magas zsírtartalmú ételekre, gyökérzöldségekre és erjesztett ételekre.

A szezonális táplálkozás segít abban is, hogy ne egysíkúan étkezz az év során. A helyi évszakok a földrajzi elhelyezkedésünk alapján ideális élelmiszereket biztosítanak szervezeted természetes szükségleteihez.

ezert_eri_meg_hazai_termeket_venni_vegyel_hazait

3. Segít új ételeket felfedezni

A helyes táplálkozás egy idő után unalmassá válhat, hiszen zabpelyhet enni reggelire és csirkét brokkolival ebédre nem mindig a legüdítőbb választás. Gondolj csak bele, milyen gyakran eszel karalábét vagy kabocha tököt! Szinte soha, igaz?

A termelői piacok és a hazai kínálattal rendelkező delikáteszüzletek a szó legnemesebb értelmében rákényszerítenek, hogy új ételeket próbálj ki, és minél kreatívabb légy a konyhában, miközben a kiegyensúlyozott táplálkozásról sem kell lemondanod.

ezert_eri_meg_hazai_termeket_venni_vegyel_hazait

4. Segít tudatosan étkezni

Sokszor a legegyszerűbb választás egy mikrózható gyorsfogást elkészíteni, de tény, ami tény, semmit nem tudunk az ilyen ételek összetevőiről, származásáról, és arról, hogy hosszú távon milyen hatást gyakorolnak az egészségünkre.

Ha azonban helyben vásárolsz, jobban kötődsz ahhoz az ételhez, amit megeszel, hiszen tudod, hogy ki termelte, melyik telekről származik, és azt is, hogy pontosan hogyan jutott el a földekről a szatyrodig. Ugyanúgy, ahogy anya házi paradicsomszószát egészen más megkóstolni, mint másét, úgy a termelői finomságokat is jobb érzés elfogyasztani a boltiaknál.

ezert_eri_meg_hazai_termeket_venni_vegyel_hazait

5. Kevesebb hulladékot termelsz

Mivel a lokális vásárlás lerövidíti az értékesítési láncot, kevesebb hulladék termelődik. Ez nemcsak kevesebb csomagolást jelent a szállítás lerövidülése révén, hanem kevesebb környezetszennyezésből származó környezeti és élelmiszerhulladékot is von maga után.

Ráadásul így az élelmiszer-túltermelés ellen is tehetsz, amivel hosszú távon az állatok jólétéhez (gondolj csak az embertelen körülmények között tartott baromfikra) és a károsanyag-kibocsátás minimalizálásához is hozzájárulhatsz.

ezert_eri_meg_hazai_termeket_venni_vegyel_hazait

6. Támogatod a helyi vállalkozásokat

Amikor élelmiszert vásárolsz az élelmiszerboltban, a legtöbb költséget az élelmiszer szállítása, feldolgozása, csomagolása, hűtése és forgalmazása teszi ki, így a pénz nagy része nem feltétlenül a gazdák markát üti.

Amikor helyi termelőtől, termelői piacon vagy helyi boltban vásárolsz, támogatod a helyi közösséget, így a pénzed visszakerül oda, hogy még több bio élelmiszer láthasson napvilágot.

ezert_eri_meg_hazai_termeket_venni_vegyel_hazait

7. Támogatod a fenntartható mezőgazdaságot

A helyben fogyasztás ösztönzi a helyi mezőgazdaság sokszínűségét és a terményválasztékot. Mindez pedig csökkenti a monokultúrára való támaszkodást, tehát azt, hogy a talajok rovására nagy területen csupán egyetlen növényt termesszenek.

Tudományos tény, hogy élelmiszereink pontosan olyan tápanyagdúsak, mint a talaj, amelyben termesztik őket. Így például bár az eper köztudottan magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ez a szint mégis nagymértékben függ a termőföld minőségétől és a frissességétől.

ezert_eri_meg_hazai_termeket_venni_vegyel_hazait

8. Hatalmat ad a kezedbe

Bár sokkal könnyebb sokszor a közeli boltba elnézni élelmiszerért, fogyasztóként szerencsére van választási lehetőséged. Ha úgy döntesz, hogy nem termeszted, takarítod be és neveled fel saját magad a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor bizony minden egyes alkalommal, amikor élelmiszert vásárolsz, a pénzeddel szavazol.

Tehát, ha feldolgozott vagy importált élelmiszereket vásárolsz, akkor nagyobb keresletet teremtesz ezekre a termékekre. Ezzel szemben, ha helyi élelmiszereket szerzel be, akkor egy egészen más, egészségesebb és fenntarthatóbb keresletnek ágyazol meg.

ezert_eri_meg_hazai_termeket_venni_vegyel_hazait

Ha helyi termelőktől vásárolnál, jó helyen jársz. Nézz szét kínálatunkban a legfinomabb háztáji finomságokért!