Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Érdekességek, amiket nem tudtál az anyák napjáról

Már óvodás korunkban megtanuljuk, hogy május első vasárnapja anyák napja. De gondolkodtál-e már azon, hogy mióta ünnepeljük és a világ más részein hogyan lepik meg az édesanyákat? 

Az anyák napja története

Talán korántsem meglepő, ha azt mondjuk, hogy az anyák napja is, mint megannyi ünnep, az ókorra nyúlik vissza. Görögországban ugyanis tavasszal az anyaistennőknek, Rheának és Cybelének rendeztek fesztiválokat.

anyak_napja_erdekessegek_stelazsi_bolt
Forrás: The Metropolitan Museum of Art

Érdekes, hogy az anyák ünneplése a keresztény kultúrkörben is megjelent később, mégpedig az íreknek és egyéb, környező európai népségnek köszönhetően. Az egyház húsvét előtt három héttel arra szólította fel a híveket, hogy térjenek haza lakóhelyükre, és látogassák meg a legközelebbi templomot, amit “mother church”-nek, avagy anyatemplomnak neveztek.

Mivel e hagyomány a középkor folyamán született meg, amikor a gyermekeket korán elszakították a szüleiktől, ezért a családlátogatás nagy eseménynek számított, és a gyermekek hazafele sétálva virágot szedtek az út szélén, amivel az édesanyjukat lepték meg otthon.

anyak_napja_erdekessegek_stelazsi_bolt
Forrás: ThoughtCo

Ahhoz, hogy hivatalos formában is köszönetet mondhassunk édesanyáinknak, egy bizonyos Anna Jarvis járult hozzá, aki 1907-ben édesanyja (aki maga is rengeteget tett az anyákért és családokért) emlékére kérvényezte, hogy május második hétvégéjén az egész USA lakossága az édesanyákat köszönthesse.

anyak_napja_erdekessegek_stelazsi_bolt
Forrás: Parentology

Itthon a húszas évektől kezdték el a közoktatásba is becsempészni az anyák napját, és hivatalosan május első vasárnapjára tették e jeles alkalmat. Az első anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta 1925-ben, és akkor még a Mária-tisztelet hagyományaival fűzték össze azt.

Hogyan köszöntik az édesanyákat a nagyvilágban?

Az Egyesült Királyságban különösmód nem virággal, hanem egy bizonyos simnel nevű, saját készítésű marcipános süteménnyel köszöntik az édesanyákat. Svédországban ezzel szemben a Vöröskeresztet támogatják apró műanyag virágok megvásárlásával, a befolyó összeget pedig a szervezet az anyák és árvák megsegítésére fordítja.

Ausztráliában, ahogy Jarvis is elképzelte, szegfűt tűznek a ruhájukra az emberek, míg a gyermekek egész nap reggelivel, édességekkel és közös programokkal kényeztetik édesanyjukat. Mexikóban már közel sem ilyen nyugalmas az édesanyák “pihenőnapja”, hiszen a gyermekek mariachi zenekarokat bérelnek, hogy meglepjék velük szeretteiket.

anyak_napja_erdekessegek_stelazsi_bolt
Forrás: Oázis Kertészet

Magyarországon virággal, versmondással és kézműves ajándékokkal szokás köszönteni az édesanyákat. Utóbbit egyre többször választják manapság a meglepetéseket keresők, különösen a hazai kézműves finomságokat.

Ne feledd, hogy hamarosan anyák napja! A legszebb ajándék az együtt töltött idő, de most, e nehéz időszakban gondoskodásod különleges finomságokkal is kifejezheted – amit még házhoz is szállítunk Édesanyádnak.