Tombol a nyár, így hát elérkezett végre a sütögetés ideje! Kapd elő a grillszerszámokat, mi pedig megmutatjuk, mik kellenek egy fergeteges BBQ-partihoz!
Sokunk számára a nyári baráti vagy családos grillpartik olyan dolgok, amikről soha nem mondanánk le.
Bár a grillezés hagyománya az USA-ból származik, manapság már itthon is sokan BBQ-znak, hiszen ezáltal finom, egészséges ételeket készíthetünk, miközben igazi közösségi eseményben lehet részünk. Ráadásul a hazai ízekről és minőségről sem kell lemondanunk!
A kimagasló szórakozáshoz hasznos útmutatóval készültünk, amiben bevásárlólistát és egy-két gyors receptet is összeszedtünk.
Az alapanyagok
Ha soha nem grilleztél még ezelőtt, akkor nagyon törheted most a fejed, mit is vásárolj ahhoz, hogy a legjobb falatokat készíthesd el. Semmi gond, összeszedtünk néhány szuper hozzávalót, amikkel nemcsak megalapozhatod, hanem fel is dobhatod a grillezést!
A húsimádók kolbászokat, marhahúst és virsliket is kipróbálhatnak, de persze a csirkeszárnyak és -combok és felkerülhetnek a forró rácsra. Ha magyaros ízekre vágysz, akkor háztáji kolbászok egész sorából választhatsz, amiket hosszú heteken át, tradicionális körülmények között érlelnek, mielőtt a polcra kerülnek.
Ugyanakkor különlegesebb megoldásokra is vállalkozhatsz, így akár nyársakat is készíthetsz garnélarákkal vagy szalámi szeletekkel, de a vegetáriánusoknak ott a pirospaprika, a cukkini, a paradicsom, a portobello gomba és a hagyma is. A nyárs egyébként nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem a szorosan egymás mellé helyezett ételek ízét is összeérleli, ráadásul a kisebb falatok le is rövidítik a sütögetés idejét.
Sokak kedvence még a krumpli, amit apró bevágásokkal, fűszerezve vagy alufóliában a parázsra dobva is kisüthetsz. És akkor még nem is beszéltünk a sajtokról, amikhez érdemes ciprusi Halloumit vagy hazai grillsajtokat választani. Az igazán bevállalósak pedig akár banánt is grillezhetnek!
Pácok
Azt tudtad, hogy akár elő is készülhetsz a grillezésre, hogy ne kelljen a tűz fölött fűszerezned? Bizony, a húsokat, gyümölcsöket és zöldségeket is finom lében áztathatod, hogy mindenki odalegyen akár már az első falatnál. Kedvenc pácalapanyagaink a borok, az ecetek, (bazsalikom, de akár levendula ecetet is kipróbálhatsz!) a citrom- vagy lime-lé és a szójaszósz, de akár mézben is tarthatod őket pár óráig, mielőtt nekiállsz a nagy BBQ-hadműveletnek.
Érdemes viszont zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú pácokat használni a grillezett húsokhoz, halakhoz és baromfihúsokhoz, hogy kevesebb zsiradék csöpögjön a tűzre.
Az öntetek
Legtöbben a BBQ-szószra esküsznek, de ennél azért szerencsére jóval színesebb a kínálat, ráadásul egy-két trükkel igazi ízorgiát csaphatsz.
Az érzékeny gyomrúak (laktózmentes) tejfölös öntetet is pillanatok alatt kikeverhetnek maguknak só, bors és egy kis citromlé hozzáadásával, míg a húsokhoz és a grillezett zöldségekhez remekül passzol a lilahagyma lekvár, amit akár fügelekvárral is összekeverhetsz, hogy felejthetetlen mártogatóst kapj. És akkor még nem is beszéltünk a zöldséges csatnikról és a többi zöldségkrémről...
Akik pedig tüzesebb kalandokat keresnek, azok csípős BBQ-szósz, valamint chili szószok közül is választhatnak, ráadásul mindet egyenesen hazai termelőktől!
Italok
Ne, ne csak egy egyszerű, minden sarkon kapható sört kortyolgass grillezés közben, hiszen ezek a falatok sokkal többet érdemelnek annál! Ha sör, akkor válaszd a kézműves verziókat, amikből hazai palackokat is beszerezhetsz – akár nyári ízesítésben! Sőt, még must alapú sört is kipróbálhatsz!
Persze egy nagy kancsó gin tonic is kellő hűsítő lehet, amihez csupán két adag tonik, egy adag gin és néhány passzoló fűszer (pl. rozmaring vagy citromkarika) kell. Arra viszont vigyázz, hogy ne dobj jeget a kancsóba, csak a poharadba, hiszen másként könnyen felvizezheted a mixet!
És ha feldobnád a gin tonikod vagy alkoholmentes hűsítőre vágysz, akkor a szörpök a te asztalod!
Tetszettek ötleteink? Akkor nézz szét kínálatunkban, ahol további háztáji finomsággal várunk!