A medvehagyma az egyik kedvenc tavaszi alapanyagunk. A levelek csodálatosan finom ízt adnak a szendvicseknek, salátáknak, sült krumplinak és leveseknek, és még az immunrendszerünket is erősítik.
A medvehagyma minden év márciusa és júniusa között érik, és a mondás szerint képes felébreszteni a medvéket téli álmukból, hogy lakmározzanak belőle. Úgy tűnik, a medvék valóban tudhatnak valamit, hiszen a medvehagyma tisztítja a vesét, enyhíti a fejfájást, kedvezően hat a bélrendszerre és a gyomorra, és még az immunrendszert is támogatja.
Forrás: Rural Sprout
A tavaszi finomságnak számtalan felhasználási formáját ismerjük, amiből most összegyűjtöttünk három különös izgalmasat, amit még a kezdők is könnyedén elkészíthetnek a konyhában.
Medvehagymás tészta recept
Egy idő után könnyű úgy érezni, hogy már minden tésztareceptet kipróbáltunk, amit lehetett. A medvehagymával viszont egészen új távlatok nyílnak a kulináris élvezetek és a pasták metszetében.
Forrás: Tartes and Recreation
Hozzávalók:
- 250 g tészta
- 125 g borsó
- 125 g szeletelt spárga
- 3 evőkanál főzőtejszín
- 40 g parmezán
- 6 evőkanál medvehagyma pesto
Főzd meg a tésztát, külön pedig a borsót a spárgával. Ha kész vannak, helyezd a tésztát serpenyőbe, add hozzá a medvehagyma pestót, a főzőtejszínt, valamint 3 evőkanálnyi vizet (ez lehet az a víz is, amiben kifőzted a tésztát). Ha már elég selymessé állnak össze a hozzávalók a serpenyőben, jöhet a borsó, a spárga és a parmezán. Tálaláskor még egy kis adag sajttal is meghinteted.
Forrás: Kitchen Stories
Tipp: medvehagyma pesto helyett medvehagymás tészta is megteszi! A kettő együttese viszont lehet, még a medvéknek is sok lenne...
Medvehagymás krémleves recept
Bár a magyar konyhában nemigen találunk hagyományos krémleves receptet, a simogatóan selymes levesek trendje szerencsére a hazai ízekhez is igazítható krumplival és persze az elmaradhatatlan medvehagymával.
Forrás: Where is my spoon
Hozzávalók:
- 50 g vaj
- 2 közepes vöröshagyma (apróra szeletelve)
- 500 g újkrumpli (felszeletelve)
- 1,2 liter zöldség alaplé
- 200 g medvehagymalevél (vagy spenótlevél)
- 4 evőkanál főzőtejszín
- Kruton
A leveshez olvaszd meg a vajat egy nagy lábasban, majd add hozzá a hagymát, és fedd le. Óvatosan főzd 10 percig, amíg megpuhul, de még nem barnul meg. Eztán add hozzá a burgonyát, a zöldség alaplevet, és a szárától megtisztított, apróra vágott medvehagymát, forrald fel, majd takard le. Párold addig, amíg a burgonya meg nem puhul, majd turmixold le a lével együtt.
Öntsd vissza a leturmixolt hozzávalókat a lábasba, add hozzá a főzőtejszínt, főzd ismét forrásig, és kész is a tavaszias krémleves! Hintsd meg krutonnal, és már tálalhatod is
Forrás: Vegan on Board
Tipp: könnyen megbolondíthatod a levesed szerecsendióval és pár csepp citromlével.
Medvehagymakrémes szendvics
Ha unod a májkrémes szendvicset, akkor ezzel a mindössze 10 perces recepttel pillanatok alatt feldobhatod a kenyered.
Forrás: Die Frühstückerinnen
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- Medvehagyma
- 2 db tojás
- Bors
- 1 teáskanál só
Főzd meg a tojást, majd turmixold krémesre a vajjal és a fűszerekkel, és add hozzá az apróra vágott medvehagymát. Ha elkészültél, helyezd a krémet a hűtőbe egy-két órára, hogy összeérjen.
Forrás: Eat Smarter
Tipp: medvehagyma pestót is keverhetsz a mixbe, ha nincs kéznél friss medvehagyma.
Ha alapanyagot keresel receptjeinkhez, nézz szét kínálatunkban! Több medvehagymás finomsággal is készültünk a gourmet finomságokra vágyóknak.