A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Mennyei mézes süteményreceptek karácsonyra

Te is unod a mézeskalácsot karácsonykor? A Nagyi éléskamrájában szerencsére számos különleges mézes finomság lapul, így nem kell messzire menned ahhoz, hogy ötletes, mégis mennyei falatokkal örvendeztethesd meg szeretteid!

 

Zserbó

 

A zserbó a magyar gasztronómia, és persze a Nagyi kedvenc süteményreceptjeinek egyik oszlopos tagja. Az omlós tésztalapok között fenséges baracklekvár bújik meg, a finomság alakjáért pedig javarészt a méz felel. Tökéletes választás az ünnepi fogások mellé!

 

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi
Forrás: hellovidek.hu

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

1,5 dl tej

Fél ek cukor

2 dkg friss élesztő

600 g finomliszt

300 g vaj

50 g tejföl

2 db tojássárgája

1 csipet

A töltelékhez:

30 dkg dió (darált)

5 dkg porcukor

80 dkg sárgabaracklekvár

A csokimázhoz:

15 dkg étcsokoládé

70 ml habtejszín

7,5 dkg vaj

Elkészítés:

 

Morzsold az élesztőt langyos tejbe, add hozzá a cukrot és futtasd fel. Eközben szitáld a lisztet egy tálba, majd add hozzá a vajat és morzsold össze. Add hozzá a tejet, a tejfölt, a tojássárgáját és a sót, majd dolgozd össze. Vágj négy egyszenlő hosszúságú tésztát belőle, és tedd be 1 órára a hűtőbe letakarva.

 

Az 1 óra leteltével vedd ki az egyik tésztagombócot, és nyújtsd ki a sütőpapírral kibélelt tepsiben. Vágd le a kilógó széleket.

 

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi

Forrás: dunaharaszti online

 

A töltelékhez keverd el a diót a porcukorral. Kend meg a tepsiben kinyújtott tésztát a lekvár harmadával, és szórd meg a cukros dió harmadával.

 

Eztán jöhet a második tésztagombóc! Hasonlóan az elsőhöz, nyújtsd ki sütőpapíron, ezúttal a konyhapulton, és papírral felfelé helyezd rá a töltelékre. Húzd le a papírt, és szabadulj meg a felesleges szélektől.

Ismételd meg a rétegzést még kétszer, amíg a töltelék tetejére ismét tésztalap nem kerül. Szúrkáld meg hústűvel, majd süsd 175 °C-on előmelegített sütőben 40 percig.

 

A csokimázhoz helyezz egy edényt vízgőz felé, tedd bele a csokit, a vajat és a tejszínt. Kevergesd, mialatt összeolvadnak, majd öntsd a már kisült sütemény tetejére. Pihentesd 1-2 órát szobahőmérsékleten, és már gazdagabb is vagy egy csodálatos házi zserbóval!

 

Melomakarona

 

Tudtad, hogy a melomakarona nem hiányozhat a görögök ünnepi asztaláról? Ezeket a puha, illatos falatokat te magad is elképesztően egyszerűen és gyorsan elkészítheted! A narancs, a méz és a fahéj mennyei illata hibátlan karácsonyi hangulatot teremt, nem véletlen, hogy a sütemény neve áldott mézet jelent.

 

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi

Forrás: Bigger Bolder Baking

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

 

2 bögre olívaolaj

1/2 bögre frissen facsart narancslé

1/2 bögre konyak

1 bögre cukor

1 lapos kiskanál fahéjpor

1 kiskanál reszelt naracshéj

2 kiskanál sütőpor

1 kiskanál szódabikarbóna

7 bögre finomliszt

Darabokra tört dió

A sziruphoz:

2 vizespohár víz

1 bögre méz

2 vizespohár cukor

1 kiskanál citromlé

1 rúd fahéj

 

Elkészítés:

Verd fel mixerrel az olajat, a narancslevet, a konyakot és a cukrot, majd add hozzá a fahéjat és a reszelt narancshéjat. Eztán keverd össze a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd öntsd össze a mixszel. 

 

Gyúrd össze a masszát, majd formázz belőle kis tojásdad alakú gombócokat, és lapítsd össze őket enyhén. Tedd be sülni a gombóckat 170 °C-on a sütőbe 25-30 percre, hogy megpiruljanak.

 

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi

Forrás: Greece Is

 

Amíg sülnek a gombócok, addig elkészítheted a szirupot. Tedd a vizet, mézet, cukrot, citromlevet és fahéjat egy lábosba, majd forrástól számítva főzd 5 percig. Ha elkészült, öntsd rá a frissen kisült gombócokra, hagyd legalább 20 percig dermedni, és kész is van ez az utánozhatatlan görög finomság!

 

Lebkuchen

 

Ha már külföldi mézes süteményreceptekről is szót ejtünk, akkor miért maradna ki a felsorolásból a lebkuchen, vagy más néven a nürnbergi mézeskalács? A kevesebb mint 1 óra alatt elkészíthető német finomságot azoknak ajánljuk, akik nem szeretnének mézeskalács nélkül nekivágni az idei ünnepeknek, de a hagyományos alapanyagok helyett ezúttal új oldalról közelítenék meg a karácsony kedvenc édességét. 

 

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi

Forrás: Cooking with my kids

 

Hozzávalók

 

A tésztához:

6 dkg apróra vágott, kandírozott narancshéj

18 dkg darált mandula

¼ teáskanál őrölt szerecsendió

¼ teáskanál őrölt szegfűszeg

½ teáskanál őrölt kardamom

1 teáskanál őrölt fahéj

2 evőkanál kakaópor

20 dkg kristálycukor

6 dkg liszt

3 db tojás

¼ csésze méz

A tetejére:

12 dkg olvasztott fehér és étcsokoládé

Ízlés szerint cukorkristály

 

Elkészítés:

 

Verd habosra a tojásokat és a cukrot gőz fölött (ehhez hőálló tálra lesz szükséged), a gőzről levéve még két percig kevergesd. Add hozzá a tojáskrémhez a lisztet, mézet, kakaóport, szegfűszeget, kardamomot, mandulát, fahéjat, szerencsidót és narancshéjat, majd keverd össze vele alaposan.

 

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi

Forrás: The Daring Gourmet

 

Készíts a tésztából púpos halmokat, és süsd őket 160 °C-on 15-20 percig, amíg világosbarnára nem sülnek. A süteményeket eztán pihentesd pár percig, hogy kihűljenek, majd mártsd az egyik felüket a megolvasztatott ét-, a másikat pedig a fehér csokoládéba. Az elkészült lebkucheneket zlés szerint megszórhatod cukorkristállyal, mandulával vagy mazsolával.

 

Mézes puszedli

A puszedli, csakúgy mint a mézeskalács, a karácsonyi desszertfelhozatal egyik elmaradhatatlan szereplője, és nagy valószínűséggel neked is szép gyermekkori emlékeid kapcsolódnak hozzá. Ha már a nyakunkon vannak az ünnepek, ideje neked is felidézni a múlt melengető pillanatait, a mézes puszedli pedig remek társad lesz ebben!

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi

Forrás: Street Kitchen

Hozzávalók: 

800 g teljes kiőrlésű liszt

30 g szódabikarbóna

1 ek őrölt fahéj

1 ek őrölt gyömbér

1 tk őrölt szegfűszeg

2 db tojás

250 g vaj

500 g méz

Elkészítés:

A tésztát liszt, őrölt fahéj, szódabikarbóna, gyömbér és szegfűszeg összekeverésével kapod meg. Habosítsd fel egy másik tálban a tojást a vajjal és a mézzel, majd add hozzá a lisztes keveréket. Tedd be 1-1,5 órára állni a tésztát a hűtőbe. Miután eléggé lehűlt a tészta, csípj le belőle diónyi darabokat, formázz belőlük golyókat, és helyezd el őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben.

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi

Forrás: Femina

Tedd a golyókat 180 °C-on előmelegeített sütőbe 8-10 percre, és csak akkor vedd ki, amikor már aranybarnára sültek. Ha szeretnél mázat is készíteni, akkor verj fel 25 dkg porcukrot 3 db tojásfehérjével, és még forrón forgasd meg bennük a friss puszedliket!

Mézes-mogyorós nugát

Egy olyasz mondás szerint nugát nélkül nincs karácsony. Így hát a mi összeállításunkból sem hiányozhat ez a fergeteges mézes-mogyorós nugát recept, amit tőlünk délebbre elegánsan csak torronénak hívnak. A leginkább habcsókhoz hasonlító édesség különleges kihívás, és nemcsak a szemnek, hanem a szájnak is édes. 

 

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi

Forrás: very EATalian

 

Hozzávalók:

1 csomag ostyalap

5 dkg hántolt törökmogyoróbél és mandulabél vegyesen

22,5 dkg méz

2 db tojásfehérje

Elkészítés:

 

Bélelj ki egy vekniformát ostyalapokkal. Terítsd szét a mandulát és a mogyorót a tepsiben, majd süsd 160 °C-os sütőben nagyjából 15 percig. Szedd ki az ostyalapot és a magokat, és tedd félre.

 

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi

Forrás: YouTube

 

Verd fel a tojásfehérjét lágy habbá, majd forró vízgőz felett melegítsd meg a mézet és kevergesd fakanállal, add hozzá a tojásfehérjehabot. Főzd a keveréket 45 percig a gőz felett, néha kavargasd. Onnan tudod, hogy elkészült a massza, hogy ha egy cseppet rácseppentesz egy tányérra, gyorsan megszilárdul. 

 

Add hozzá a masszához a mogyorót és a mandulát, majd újabb 30 percig hagyd a gőz felett párszor megkeverve. Eztán öntsd a keveréket a vekniformába, és fedd be ostyalapokkal. A szeleteléshez is van egy trükkünk: mártsd olívaolajba a kést, hogy könnyen csússzon a nugátban.

 

mezes_sutemeny_recept_karacsony_hazi

Forrás: Monday Morning Cooking Club

 

Reméljük, a te karácsonyod is olyan mézédes lesz, mint a most bemutatott varázslatos sütemények. Ha különleges mézek nyomába erednél, nézz szét kínálatunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: recept