A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Minden, amit a birsalmasajtról tudni kell

A birsalmasajt kicsit olyan, mint a kacsacsőrű emlős: különös ötvözete két, látszólag össze nem tartozó dolognak. Esetünkben a savanykás birsalmának és a sajtnak, de a végeredmény szerencsére évszázadokra visszanyúló gasztronómiai csoda.

 

Nagyanyáink éléskamrájában biztos helye volt a birsalmasajtnak. A sokoldalú, sós és édes fogásokhoz is felszolgálható csemege a kevésbé jómódúak számára is elérhető volt, de a tehetősebb családok is ugyanolyan élvezettel fogyasztották. Mára sajnos keveset hallani a birsalmasajtról, pedig időtálló recept. Most pedig mindent megtudhatsz róla!

 

birsalmasajt_egeszseges_etel_hagyomany

Forrás The Spruce Eats

 

A birsalmasajt története

 

Az ókorból kevés recepteskönyv maradt ránk. A kevesek egyikét Apiciusnak köszönhetjük, aki az i. sz. I. században foglalta össze, melyek a rómaiak legkedveltebb csemegéi. A receptek között a birsalmasajt is felbukkant, igaz, a szerző mézzel nyakon öntve és póréhagymával ajánlotta fogyasztásra, na meg az alapanyagok is kissé mások voltak, mint amiket manapság ismerünk.

 

A birsalma népszerűsége ellenben nem a rómaiaknak, hanem a görögöknek köszönhető. A Krétán található Cydonia településről kapta latin elnevezését is, a Cydonia Vulgarist, hiszen ezen a tájékon számított elterjedt gyümölcsnek.

 

birsalmasajt_egeszseges_etel_hagyomany

Forrás: Dr.Axe

 

Úton a világhírnév felé

 

Még mielőtt egész Európában az asztalokra került volna a birsalma, a portugáloknál is tett egy kört, hogy beírja magát a történelemkönyvekbe. A világ első lekvárja ugyanis nagy valószínűségel ebből a gyümölcsből készült, hiszen a portugál marmelo (birsalma) szóból származik a marmelado, vagyis a lekvár kifejezés. 

 

Miért épp a birsalmából készült lekvár? Mert habár közeli rokona az almának és a körtének, nyersen fogyasztva nem épp a legkiválóbb csemege. Nem véletlen, hogy az Ibériai-félszigetről származtatják a manapság is ismert birsalmasajt receptjét is.

 

birsalmasajt_egeszseges_etel_hagyomany

Forrás: Annabel Langbein

 

Változatai

 

Már Nostradamus is lenézte azokat a mestereket, akik a birsalmát a héjuk nélkül használják fel, hiszen szerinte a héj tartalmazza az illatanyagokat igazán. Nostradamus megnyugodhat, hiszen a legtöbb nemzet ezzel együtt dolgozza fel a gyümölcsöt a birsalmasajt elkészítésekor. 

 

A spanyol ajkú államokban (Ecuador, Spanyolország, Mexikó, Uruguay, Argentína és Chile) jellemzően piros, zselatinszerű édességet kell érteni a birsalmasajt alatt, melyet dulce de membrillo-nak hívnak. Ezt használják például a pastrafrola torta elkészítéséhez is. Az argentinek gyakran fogyasztják egy szelet sajttal, amit viccesen Martín Fierro-nak neveznek egy azonos nevű vers alapján José Hernández tollából.

 

birsalmasajt_egeszseges_etel_hagyomany

Forrás: BBC Food

 

Franciaországban, egészen pontosan Provence-ben ezzel szemben a karácsonyi vacsora egyik elengedhetetlen hozzávalója vágható és lekvár formában is. Hasonlóan a franciákhoz, nálunk is tradicionális csemege Szenteste, bár itthon az év más szakaszaiban is fogyasztották felmenőink.

 

A magyar birsalmasajtra jellemző, hogy gyakran citromhéjjal és fahéjjal készül, és jellemzően édességként fogyasztjuk. Hazánkban egyébként a botanikus Méliusz Juhász Péter említette először a 16. században, aki a birsalmasajt jótékony hatásairól is beszámolt.

 

birsalmasajt_egeszseges_etel_hagyomany

Forrás: Volpi foods

 

Mi köze Hitlernek hozzá?

 

Semmi. Azazhogy egy kicsi. A birsalmasajtot, vagyis a gyümölcssajtokat itthon hitlerszalonnának is nevezi a köznyelv. Ennek az az oka, hogy a II. világháború végén Hitler arra utasította vegyészeit, hogy találjanak ki egy olyan ételt, ami olcsón elkészíthető és csökkenti az éhezést. A vegyészek például a gyümölcssajtok mellett tették le a voksukat, amit a magyarok egyből el is neveztek gúnyosan hitlerszalonnának. Akármennyire is nevettek ezen nagyanyáink, Hitler döntése miatt, meglepő módon, a birsalmasajt hamar a hétköznapi étkezés részévé vált.

 

birsalmasajt_egeszseges_etel_hagyomany

Forrás: Delicious

 

A sokoldalú vitaminbomba

 

A birsalmasajt, habár itthon desszertként hivatkozunk rá, péksüteményekkel és a reggeli kakaó mellé is gond nélkül fogyasztható. Ám nemcsak sokrétű tálalása, hanem az egészségre gyakorolt hatása miatt is kedvelik. A magyar népgyógyászatban például megkérdőjelezhetetlen volt a birsalma(sajt) jótékony hatása, és gyakran vérzéscsillapításra ajánlották.

 

Az alvadás elősegítését egyébként P-vitamin tartalmának köszönhetjük, amely a – birsalmában szintén fellelhető – C-vitamin érvényesülését is elősegíti a szervezetben. Emellett rostban és ásványianyagban gazdag finomság, és mind az emésztésre, mind a koleszterinszinre kedvezően hat. Sőt, a reflux és a baktériumok visszaszorításában is remekel!

 

birsalmasajt_egeszseges_etel_hagyomany

Forrás: Berlin Food Blog

 

Kóstold meg Te is nagyanyáink kedvenc csemegéjét!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog