Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Nemeskürty István - Parázs a hamu alatt - Világostól Solferinóig (Nemzet és Emlékezet sorozat)

890 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Az 1848-as szabadságharc bukása után nemzeti önállóságunkat és a forradalom szociális vívmányait egyaránt brutálisan felszámoló tíz esztendő - az ún. Bach-korszak - társadalmi és szellemi mozgalmairól ad képet Nemeskürthy István izgalmas könyve.
A hagyományos történetírás ezt az időszakot mint a "passzív rezisztencia" korát tartotta nyilván. Könyvünk szerzője most bebizonyítja, hogy ez az "önigazoló" meghatározás egyoldalú és téves: a szüntelenül megújuló, újból és újból felszínre törő ellenállás nagyon is aktív volt, és ezért eredményes. A felületen mindent betakart, elfojtott az elhamvadt remények szürke hamurétege, de alatta - ha nem is mindenki számára láthatóan - ott parázslott a függetlenségi és forradalmi harc soha ki nem aludt tüze.
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

TARTALOM

Fekete karikán kilenc ezüst betű 5
"A honmentés tervezete" 58
Ködképek a kedély láthatárán 88
Sírokkal felszántott föld 135
Egy birodalmi tartomány hétköznapjai 166
"Hadd látom, úgymond, mennyit ér a velszi tartomány?" 208
Széchenyi jegyében 230
Szép délibábok elfutó kora 264
De csak ha vállalom 293
Felhasznált irodalom 300
Szerző Nemeskürty István
Fordította
Kiadó Magvető Könyvkiadó
Kiadás Éve 1982
ISBN 9632717872
Kötés Típusa papír / puha kötés
Állapot jó - tollal aláhúzott / kiemelt részek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Jorge Timossi - A történet első lapja - Allende elnök ütközete (Tények és Tanúk sorozat)

Az argentin Jorge Timossi dokumentumkönyve a chilei fasiszta államcsíny napjának eseményeit és a közvetlen előzményeket foglalja össze, Salvador Allende családtagjainak és az elnöki palota életben maradt védőinek tanúvallomása alapján, közvetlen közelről láttatva Allende elnök tragédiáját és a palotát védő csoport reménytelen harcát a túlerővel szemben.
890 Ft

Alvah Bessie - Újra Spanyolország (Tények és Tanúk sorozat)

"...De a háborúnak nincs vége, és a Madridban meghaltak nem hajlandók sírjukban nyugodni. Ugyanazok az emberek ők, akik az utcákon tüntetnek Spanyolország minden városában ezekben a napokban. Azok a diákok, munkások, sőt lelkészek, akik egykor majd visszakövetelik országukat. Nem bűnbánóak; nem vezekelnek, még nem >>váltotta meg<< őket a harminchat év kemény munka."
890 Ft

Idős Váci Mihályné - Legyen munkátokon áldás! (Tények és Tanúk sorozat)

"Kérdem anyámtól: ugye, édesanyám, most már fogok iskolába járni? Megállt, és csak nézett rám könnyes szemmel, csak ennyi volt a válasza: egy frászt! Tudod, hogy neked a két kicsivel kell maradni! Én nagyon sírtam, ő is sírt, azután elköltöztünk, anyám elment dolgozni, Jani is. Én maradtam a két kicsivel, etettem őket, mostam, takarítottam."
890 Ft