Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Szabad György - Miért halt meg Teleki László?

900 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron

A Labirintus sorozat a magyar történelemnek a közvélemény előtt nem eléggé tisztázott, tényszerűen kevéssé ismert, s így rejtélyesnek tűnő eseményeit kívánja megismertetni népszerű, olvasmányos formában, de mindig a legfrissebb tudományos kutatásokra támaszkodva. Történelmi "krimik", különös bűnperek, vitatott öngyilkosságok, összeesküvések és merényletek a témái az olcsó, illusztrált köteteknek. A sorozat darabjai egyszerre kívánnak szórakoztatni, és - mivel mindig olyan történeteket dolgoznak fel, melyek valamilyen okból a korra különösen jellemzőek - az adott időszakról, annak legérdekesebb problémáiról átfogó, érzékletes képet adni.

Szabad György írása Teleki Lászlónak, a XIX. század kiváló államférfiának, a reformellenzék egyik vezetőjének 1861-ben bekövetkezett halála különös körülményeit világítja meg. A neves szerző - jelentős részben kiadatlan levéltári forrásanyagra támaszkodva - azt vizsgálja, hogy a tragikus esemény hátterében miféle lélektani és politikai okok húzódhattak meg.

Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

TARTALOM

A képviselőház ülésének váratlan elnapolása 5
Helyszíni szemle a Teleki-palotában 6
Miért keltett hazai és nemzetközi szenzációt Teleki halála? 10
Egy kockázatos utazás és következményei 18
Teleki politikai aktivizálódása 21
Az abonyi programadás 23
A többség élén 28
Az orgyilkosság gyanúja 30
A boncolás eredménye 34
Egy keltezetlen búcsúlevél 36
Az öngyilkosság ténye 39
Felelősség-áthárító kísérletek 45
A kortársak tisztázó törekvései 51
A hazai titkos szervezet válsága 56
A hazakerült Teleki szembesülése a szervezeti válsággal 63
Változó körülmények, alkalmazkodási dilemmák 71
Teleki meghátrálásra késztetésének kísérlete 78
A "beszédtöredék" 86
Az utolsó látogató 106
Epilógus 113
A forrásokról és az irodalomról 115
A képek lelőhelyei 118
Szerző Szabad György
Fordította
Kiadó Helikon Kiadó
Kiadás Éve 1985
ISBN 9632077008
Kötés Típusa papír / puha kötés
Állapot

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

W. S. Maugham - Zsákutca

Maugham hatásának egyik titka, hogy figuráinak jellemét ellentétekre építi. Saunders doktor cinikus és rezignált ember, lénye mégis tele van részvéttel. Fred Blake gyanús alaknak, legfeljebb üres szépfiúnak látszik, holott szenvedélyesen vágyik a jóra. Louise-ban a varázsos női báj hűvös, tetterős okossággal párosul, az anyáskodó jóság már-már félelmes szenvtelenséggel. Ezek a kontrasztok teszik a regényt lebilincselő olvasmánnyá: az olvasó végig sejti a lehetséges végkifejletet, de sejtései - éppen a szereplők ellentmondásos karaktere következtében - mindvégig meg is maradnak bizonytalan előérzetnek. Ami végül bekövetkezik a feltételezhetőből, úgy hat, mint a megsejtett végzet.
900 Ft

Indira Gandhi - Az én igazságom (Tények és Tanúk sorozat)

"Alapelveim ma is ugyanazok, mint amelyek a múltban vezéreltek: békés egymás mellett élés, el nem kötelezettség, egyenlőségre és önállóságra alapozott nemzetközi együttműködés, teljes függetlenség, az uralkodás és megfélemlítés mellőzése, közös munka a többi országgal az egész világra kiterjedő béke és barátság megteremtése."
890 Ft

T. Branch - E. M. Propper - Labirintus (Tények és Tanúk sorozat)

A "Labirintus" a Letelier-gyilkosság nyomozásának története. A politikai újságíró Taylor Branch és szerzőtársa Eugene M. Propper washingtoni államügyész-helyettes, a vizsgálat vezetője páratlanul izgalmas könyvben számolnak be az igazságszolgáltatás és az államilag irányított terrorizmus küzdelméről. Találkozunk olyan rendőrtisztviselőkkel, akik saját informátoraikkal hadakoznak, terroristákkal, akik társaik árulásától rettegnek, a bürokrácia hálójában vergődő ügyészekkel, családjukat óvó gyilkosokkal. S közben új, érdekes képet kapunk a politikai terrorizmus természetrajzáról és az amerikai jogszolgáltatás számunkra alig ismert világáról.
890 Ft

Benedek Elek - A vitéz szabólegény

Amíg a világ világ, de még hét nappal azon is túl élnek Elek apó meséi: szaggatják a papucsokat a királykisasszonyok, veri a botocska a csaló tolvajt, elnyeri a királyságot a vitéz szabólegény, és minden szegény ember túljár az ördög eszén.
Nagyszüleitek, szüleitek, de még a ti gyerekeitek is olvassák ezeket a világszép meséket, amelyekből Kormos István válogatta ki ezt a kötetre valót, Szecskó Tamás megrajzolta, a Móra Könyvkiadó pedig hetedik kiadásban jelenteti meg a ti örömötökre.
890 Ft