Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Láng György - Terítéken az életem - Kóstoló az én XX. századomból

1.890 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Ebben a végtelenül megindító és szórakoztató emlékiratban Láng György meséli el a maga rendkívüli életét. Az Ő amerikai életútja valóban egyedülálló, és nagyon örvendetes hogy ösztönző történetét megosztja a világgal. A zenének szentelt fiatalsága után, gyötrelmes, személyes tragédiákon át jut el a győzelemig, mint világhírű vendéglátási szakember, és mindvégig épen megőrizte életszeretetét, valamint azt a képességét, hogy örömet szerezzen másoknak. Kétségtelen, hogy munkássága jelentős mértékben gyarapította Amerika kulturális örökségét.
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

Ez a könyv legalább olyan élvezetes, mint az én főztöm, csak sokkalta szórakoztatóbb (Luciano Pavarotti)
Ebben a végtelenül megindító szórakoztató emlékiratban Láng György meséli el – úgy, ahogyan egyedül ő tud mesélni – a maga rendkívüli életét. Amikor a náci megszállás szörnyűségeit és saját megmenekülésének izgalmait idézi fel, beszámolóját a comédie noire fűszere ízesíti és a joie de vivre bőkezű adagolásával írja le, miként változott át hegedűművész-palántából a háborút követő évek Amerikáján végigsöprő gasztronómiai forradalom hadvezérévé.
A székesfehérvári zsidó szabó egyetlen fia hangversenydobogóra született. Világa azonban hirtelen romba dőlt: tizenkilenc éves fejjel munkaszolgálatba kényszerítették, és soha többé nem találkozott szüleivel. Csodák csodájára (kezdetleges szabótudományának jóvoltából) életben maradt, de a felszabadulás után nem sokkal börtönbe csukták, megkínozták és hamis vád alapján perbe fogták. Félresikerült még jól kitervelt szökése is Magyarországról: a kibérelt halottszállító-kocsi helyett gyalog kellett átvergődnie Ausztriába. 1946-ban érkezett meg New Yorkba, ahol jó hasznát vette a keservesen megszerzett túlélési technikának: szerepelt az Arthur Godfrey-show-ban, egy szezont az idilli Tanglewoodban töltött, hegedült Billy Rose káprázatos mulatójában, aztán hirtelen eldöntötte, hogy a vonóról a fakanálra nyergel át. A konyhában egy vadonatúj világ tárult fel előtte. Hamarosan lagzi-gyárat igazgatott a Boweryn, majd a Waldorf Astoriában hangszerelt banketteket Hruscsov, Erzsébet királynő, Grace hercegnő és hasonlók számára. Megérett az idő. Amerika készen állt a konyhaművészet mint szórakozás eszmevilágának befogadására, és Láng György lett a próféta, aki terjesztette az Igét. Átvette a The Four Seasons vezetését, felfedezőútra indult Indonéziába és a Fülöp-szigetekre, hogy egzotikus ízekkel ajándékozza meg az 1964. évi világkiállítás látogatóit, majd úttörő munkát végzett a gombamód szaporodó bevásárlóközpontokban kialakított, osztályon felüli étteremegyüttesek létrehozása terén. Mondhatni, törvényszerű volt, hogy egy új szakmát találjon fel, és mint a világ első nemzetközi vendéglátási szaktanácsadója, több mint két tucat országban az asztali örömök több száz szentélyét teremtse meg. Végül két patinás, nemzeti kincset is új életre keltett: New Yorkban a Café des Artistes-ot, szülőföldjén a budapesti Gundelt támasztotta fel.
Láng könyve felidézi az egykori pesti kávéházak világát is, ahol az élet csípős poénok folyamatos lánca volt. Elevenen megrajzolt szereplőgárdája Pavarottitól Arthur Rubinsteinig, Bill Clintontól II. János Pál pápáig terjed. Önéletrajza amolyan igazi Horatio Alger-történet a sokadik hatványon, egy vérbeli mesemondó előadásában.

Mikor kinyitjuk a könyvet, rövidnadrágos, zsebre dugott kezű, sugárzó tekintetű kisfiú mosolyog ránk. Mikor letesszük a könyvet, zsebre dugott kezű, korosodó úr nevet felénk. Mosolya, tekintetének fénye ugyanolyan, mint a kisfiúé. Ami a két mosoly között van – a túlélés záloga, a töretlenül sugárzó energia – erről szól a könyv.
SZABÓ ISTVÁN

Egy példamutató élet – az ínyencmester mélységesen emberi szemszögéből ábrázolva
GÖNCZ ÁRPÁD

Szívből gratulálok emlékiratainak megjelenéséhez. Az Ön amerikai életútja valóban egyedülálló, és nagyon örvendetesnek tartom, hogy ösztönző történetét megosztja a világgal. A zenének szentelt fiatalság után Ön gyötrelmes, személyes tragédiákon át jutott el a győzelemig, mint világhírű vendéglátási szakember, és mindvégig épen megőrizte életszeretetét, valamint azt a képességét, hogy örömet szerezzen másoknak. Kétségtelen, hogy munkássága jelentős mértékben gyarapította Amerika kulturális örökségét, és most szívesen tapsolom meg legújabb sikerét.
BILL CLINTON

Az életben maradás szívből fakadó, mulatságos, megható története. Remek olvasmány.
PAUL NEWMAN

Láng György volt már minden: nagy jövő előtt álló hegedűs, semmi jövőjű munkaszolgálatos, magyar zsidó, amerikai magyar satöbbi. Megkockáztatom azt a kelleténél alig nyeglébb állítást, hogy vele mindez azért történt, hogy ő vendéglős legyen. És most egy vendéglős mesélni kezd. Van-e ennél izgalmasabb?
Szerző Láng György
Fordította Sárközy Elga
Kiadó Vince Kiadó Kft.
Kiadás Éve 2000
ISBN 9639192872
Kötés Típusa kemény kötés
Állapot

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Száraz Miklós György - Írd fel házad kapujára...

Ez könyv a zsidóság több ezer esztendős történetéről mesél. Illetve nemcsak történelemről, hanem vallásról, hagyományról, hétköznapokról és ünnepekről, szokásokról, jelképekről is. Másként nem is nagyon lehet, hiszen ha igaz, hogy az ember elválaszthatatlan a múltjától, országa és népe történetétől, hagyományaiktól olykor a vallásától is, akkor ez a zsidóságra sokszorosan igaz.
Egy család, sőt egyetlen ember története is "nagy falat", egy országé vagy népé pedig valójában megismerhetetlen. Hogyan lehessen hát a zsidóság kontinenseken átívelő, több ezer éves történetét egyetlen vékonyka könyvben bemutatni, mely ráadásul tele van képekkel is?
Talán úgy, ahogyan itt történik.
Ezt a könyvet ugyanis nem tudós írta, hanem szépíró, és nem tudományos szándékkal, hanem azért, hogy szórakoztasson. Így aztán ez a munka nem is törekszik teljességre, hanem olyan kérdésekkel foglalkozik, melyek a zsidósággal kapcsolatban sokunkat érdekelhetnek. Szabadon kalandozik az időben, hol előreszalad, hol visszakanyarodik, ráadásul térben is sokfelé elkóricál. Nem a zsidóság háborúiról, az ókori Izrael és Júda híres vagy kevéssé ismert királyairól, nem is a zsidó vallásról mesél, hanem inkább az emberekről. Mindannyiunkról. Rólunk, zsidó és nem zsidó emberekről.
1.890 Ft

Székely Magda - Régi és új versek

Leüthetsz. Én nem ütök vissza.

Az én kezem gyönge a rosszra.

A hulló test helyén leüthetetlen

erősen áll az én igazi testem.

1.890 Ft

Shannon McKenna Schmidt, Joni Rendon - Regényes úti célok - Irodalmi emlékhelyek világszerte

A Regényes úti célok olyan tájakon, helyszíneken csábít felfedezőútra, amelyek annak idején zseniális írókat ihlettek meg. Több mint félezer európai és amerikai helyszínre elrepülhet, kedves irodalombarát Olvasónk, mi több, kalandozásai során a megidézett alkotók életének alig ismert, a tárgyalt helyszínhez kötődő mozzanataival is megismerkedhet.
1.990 Ft

Dr. Wildner Ödön - Goethe- Breviárium

„Ez a breviárium: kísérlet. Azzal próbálkozik, mint lehetne Goethe életének és művészetének nagy kincséből a mai magyar nagyközönségnek egy kis tájékoztatást nyújtani, nem abból a célból, hogy a világirodalom és emberi történet egyik legnagyobb mesterének a forrásoknál, saját írásaiban való tanulmányát, élvezetét pótolja, nélkülözhetővé tegye – hisz ez képtelen vállalkozás volna – hanem éppen ellenkezőleg, hogy emlékeztessen ennek szükségére, hogy mentől többekben kedvet ébresszen az emberi kultúra egyik örök, üde forrásának fölkeresésére. Mint általános tájékoztató, bevezető s útmutató nem lép föl azzal az igénnyel, hogy mentől több újat mondjon. Ez a Goethe-irodalom óriás és szakszerű munkássága után igen bajos is, de a kiadó és szerkesztő jelen céljával nem is fért volna össze. Így a szerkesztő inkább iparkodott a megbízhatóbb kutatás eredményének összefoglalására, bár helyenként eredeti megállapításoktól és ítéletektől sem idegenkedett…”
2.000 Ft