Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Láng György - Terítéken az életem - Kóstoló az én XX. századomból

1.890 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Ebben a végtelenül megindító és szórakoztató emlékiratban Láng György meséli el a maga rendkívüli életét. Az Ő amerikai életútja valóban egyedülálló, és nagyon örvendetes hogy ösztönző történetét megosztja a világgal. A zenének szentelt fiatalsága után, gyötrelmes, személyes tragédiákon át jut el a győzelemig, mint világhírű vendéglátási szakember, és mindvégig épen megőrizte életszeretetét, valamint azt a képességét, hogy örömet szerezzen másoknak. Kétségtelen, hogy munkássága jelentős mértékben gyarapította Amerika kulturális örökségét.
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

Ez a könyv legalább olyan élvezetes, mint az én főztöm, csak sokkalta szórakoztatóbb (Luciano Pavarotti)
Ebben a végtelenül megindító szórakoztató emlékiratban Láng György meséli el – úgy, ahogyan egyedül ő tud mesélni – a maga rendkívüli életét. Amikor a náci megszállás szörnyűségeit és saját megmenekülésének izgalmait idézi fel, beszámolóját a comédie noire fűszere ízesíti és a joie de vivre bőkezű adagolásával írja le, miként változott át hegedűművész-palántából a háborút követő évek Amerikáján végigsöprő gasztronómiai forradalom hadvezérévé.
A székesfehérvári zsidó szabó egyetlen fia hangversenydobogóra született. Világa azonban hirtelen romba dőlt: tizenkilenc éves fejjel munkaszolgálatba kényszerítették, és soha többé nem találkozott szüleivel. Csodák csodájára (kezdetleges szabótudományának jóvoltából) életben maradt, de a felszabadulás után nem sokkal börtönbe csukták, megkínozták és hamis vád alapján perbe fogták. Félresikerült még jól kitervelt szökése is Magyarországról: a kibérelt halottszállító-kocsi helyett gyalog kellett átvergődnie Ausztriába. 1946-ban érkezett meg New Yorkba, ahol jó hasznát vette a keservesen megszerzett túlélési technikának: szerepelt az Arthur Godfrey-show-ban, egy szezont az idilli Tanglewoodban töltött, hegedült Billy Rose káprázatos mulatójában, aztán hirtelen eldöntötte, hogy a vonóról a fakanálra nyergel át. A konyhában egy vadonatúj világ tárult fel előtte. Hamarosan lagzi-gyárat igazgatott a Boweryn, majd a Waldorf Astoriában hangszerelt banketteket Hruscsov, Erzsébet királynő, Grace hercegnő és hasonlók számára. Megérett az idő. Amerika készen állt a konyhaművészet mint szórakozás eszmevilágának befogadására, és Láng György lett a próféta, aki terjesztette az Igét. Átvette a The Four Seasons vezetését, felfedezőútra indult Indonéziába és a Fülöp-szigetekre, hogy egzotikus ízekkel ajándékozza meg az 1964. évi világkiállítás látogatóit, majd úttörő munkát végzett a gombamód szaporodó bevásárlóközpontokban kialakított, osztályon felüli étteremegyüttesek létrehozása terén. Mondhatni, törvényszerű volt, hogy egy új szakmát találjon fel, és mint a világ első nemzetközi vendéglátási szaktanácsadója, több mint két tucat országban az asztali örömök több száz szentélyét teremtse meg. Végül két patinás, nemzeti kincset is új életre keltett: New Yorkban a Café des Artistes-ot, szülőföldjén a budapesti Gundelt támasztotta fel.
Láng könyve felidézi az egykori pesti kávéházak világát is, ahol az élet csípős poénok folyamatos lánca volt. Elevenen megrajzolt szereplőgárdája Pavarottitól Arthur Rubinsteinig, Bill Clintontól II. János Pál pápáig terjed. Önéletrajza amolyan igazi Horatio Alger-történet a sokadik hatványon, egy vérbeli mesemondó előadásában.

Mikor kinyitjuk a könyvet, rövidnadrágos, zsebre dugott kezű, sugárzó tekintetű kisfiú mosolyog ránk. Mikor letesszük a könyvet, zsebre dugott kezű, korosodó úr nevet felénk. Mosolya, tekintetének fénye ugyanolyan, mint a kisfiúé. Ami a két mosoly között van – a túlélés záloga, a töretlenül sugárzó energia – erről szól a könyv.
SZABÓ ISTVÁN

Egy példamutató élet – az ínyencmester mélységesen emberi szemszögéből ábrázolva
GÖNCZ ÁRPÁD

Szívből gratulálok emlékiratainak megjelenéséhez. Az Ön amerikai életútja valóban egyedülálló, és nagyon örvendetesnek tartom, hogy ösztönző történetét megosztja a világgal. A zenének szentelt fiatalság után Ön gyötrelmes, személyes tragédiákon át jutott el a győzelemig, mint világhírű vendéglátási szakember, és mindvégig épen megőrizte életszeretetét, valamint azt a képességét, hogy örömet szerezzen másoknak. Kétségtelen, hogy munkássága jelentős mértékben gyarapította Amerika kulturális örökségét, és most szívesen tapsolom meg legújabb sikerét.
BILL CLINTON

Az életben maradás szívből fakadó, mulatságos, megható története. Remek olvasmány.
PAUL NEWMAN

Láng György volt már minden: nagy jövő előtt álló hegedűs, semmi jövőjű munkaszolgálatos, magyar zsidó, amerikai magyar satöbbi. Megkockáztatom azt a kelleténél alig nyeglébb állítást, hogy vele mindez azért történt, hogy ő vendéglős legyen. És most egy vendéglős mesélni kezd. Van-e ennél izgalmasabb?
Szerző Láng György
Fordította Sárközy Elga
Kiadó Vince Kiadó Kft.
Kiadás Éve 2000
ISBN 9639192872
Kötés Típusa kemény kötés
Állapot

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Leon Uris - Döntés


"A Washingtonból kisereglett nézők közben kiterítették plédjeiket a Manassasra néző lankák zöld gyepére, előszedték a piknikes kosarakba csomagolt finomságokat, és vidám éljenzéssel, jóízűen falatozva figyelték harcba induló fiaikat, fivéreiket, apjukat.
Az 1. Philadelphiai Tengerészgyalogos-szakaszt vezető Merriman hadnagy megcsókolta feleségét és lányait, s büszkén továbbvonult, hogy csatlakozzon a sebtében szervezett tengerészgyalogos-zászlóaljhoz, melynek legtöbb tagja a háromhetes kiképzésnél többel nemigen dicsekedhetett.
A lelkesedés azonban határtalan volt, az emberek olyan serényen igyekeztek a csatába, hogy Kunkle alig bírta tartani az ütemet a dobjával. A Jerome House magaslaton, a Bull Run partján telepedtek le. A terv úgy szólt, hogy átkelnek a folyón, elfoglalják a kőhidat, és biztosítják a tüzérség átkelését. A hegyoldalról, mintha az egész helyszín egyetlen hatalmas sportpálya lett volna, a nézők éljenzését lehetett hallani.
- Hurrá! Hurrá! - visszhangzották a hegyoldalak. Az északiak optimizmusa nem ismert határokat." 
1.890 Ft

Száraz Miklós György - Írd fel házad kapujára...

Ez könyv a zsidóság több ezer esztendős történetéről mesél. Illetve nemcsak történelemről, hanem vallásról, hagyományról, hétköznapokról és ünnepekről, szokásokról, jelképekről is. Másként nem is nagyon lehet, hiszen ha igaz, hogy az ember elválaszthatatlan a múltjától, országa és népe történetétől, hagyományaiktól olykor a vallásától is, akkor ez a zsidóságra sokszorosan igaz.
Egy család, sőt egyetlen ember története is "nagy falat", egy országé vagy népé pedig valójában megismerhetetlen. Hogyan lehessen hát a zsidóság kontinenseken átívelő, több ezer éves történetét egyetlen vékonyka könyvben bemutatni, mely ráadásul tele van képekkel is?
Talán úgy, ahogyan itt történik.
Ezt a könyvet ugyanis nem tudós írta, hanem szépíró, és nem tudományos szándékkal, hanem azért, hogy szórakoztasson. Így aztán ez a munka nem is törekszik teljességre, hanem olyan kérdésekkel foglalkozik, melyek a zsidósággal kapcsolatban sokunkat érdekelhetnek. Szabadon kalandozik az időben, hol előreszalad, hol visszakanyarodik, ráadásul térben is sokfelé elkóricál. Nem a zsidóság háborúiról, az ókori Izrael és Júda híres vagy kevéssé ismert királyairól, nem is a zsidó vallásról mesél, hanem inkább az emberekről. Mindannyiunkról. Rólunk, zsidó és nem zsidó emberekről.
1.890 Ft

Székely Magda - Régi és új versek

Leüthetsz. Én nem ütök vissza.

Az én kezem gyönge a rosszra.

A hulló test helyén leüthetetlen

erősen áll az én igazi testem.

1.890 Ft

Michael S. Sanders - Versenyben Provence-szal (Szarvasgomba, oliva, bazsalikom)

Párizstól távol, Provence-hoz közelebb, a Lot folyó völgyében rejtőzik Les Arques, egy dombtetőn gubbasztó, 159 lakosú isten háta mögötti francia falucska. A modern kor hatásaitól alig érintett településre is az elnéptelenedés várt, ám egy halott szobrász emléke és hagyatéka elindította a túlélésért vívott harcot. A történet erről a különleges, vadregényes vidékről, a csodabogár művész, Zadkine sorsáról, az itt élő emberek leleményességéről, és mindenekelőtt Jacques Ratier-ról, a híres séfről és feleségéről, Noëlle-ről szól, akik létrehozták a község egyetlen működő vállalkozását, egy virágzó éttermet, amely Les Arques jövőjének legfőbb biztosítéka. Bár e táj természeti adottságai mostohábbak, mint a tengerparti településeké, azonban gasztronómiája bátran versenyre kelhet a híres Provence-i konyhával. A könyvnek különös bájt kölcsönöz az amerikai szerző látásmódja, amint rácsodálkozik az európai ember számára magától értetődő dolgokra. Sanders eredeti szándéka az volt, hogy feltárja egy francia étterem működésének belső titkait, de végül sokkal gazdagabb világba botlott. A Sanders család személyes élményein keresztül ismerhetjük meg a francia étkezési kultúra, konyha, vidéki életforma gazdag és izgalmas hagyományait, a falu és a környék történetét. Hétpecsétes titkokat fedezünk fel a szerző társaságában, a többi között, hogy miként állítják elő a híres foie gras-t, azaz a hízott liba- és kacsamájat, vagy hogyan kutatják fel a szarvasgombát a termőhelyén. Sok érdekes dolgot tudunk meg, miközben meghallgatjuk, amint egy séf a Michelin csillagok körüli kétségeiről vall, vagy amikor egy vaddisznóvadászat után, konyhaasztal mellett üldögélve rájövünk, hogy a paraszti tudás és bölcsesség mindennek a mozgatója. Mire az izgalmas, olvasmányos kötet második fejezetéig eljutunk, már kiderül, hogy Les Arques-ban az élet minden, csak nem unalmas. A könyv megérdemelten lett nemzetközi bestseller.
1.850 Ft