A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Vissza a hagyományokhoz – A ropogós libatepertő titkai

Felmenőinknek is szüksége volt időnként ínycsiklandó élvezetekre. A régi idők sós ropogósa kétség kívül a tepertő, amihez gyermekkorunkból is sokunknak kötődhet kedves emléke.

 

Nem kell sokat visszamenni az időben ahhoz, hogy akár a legközelebbi kisboltban is tepertőt, vagy más néven töpörtyűt találjunk. Ugyanakkor nem véletlenül vált retro csemegévé mostanra, hiszen manapság már korántsem olyan könnyű hozzájutni, mint annak idején. Hát még, ha libatepertőről van szó! De mit is kell tudni a generációk kedvenc eledeléről? Mutatjuk!

 

liba_teperto_toportyu_hagyomanyos

Forrás: szallas.hu

 

Mi a tepertő?

 

A tepertő a sertés zsírszalonnájából készülő finomság. A kockára vágott szalonnát megsütik, az így összetöpörödött falatkákból születik a töpörtyű. A hagyományos tepertő mellett ugyanakkor tyúk-, kacsa-, és libatepertőről is érdemes szót ejteni utóbbi igazi ritkaságszámba megy, így hát magasabb árkategóriába is esik, mint a közismert sertéstöpörtyű.

 

liba_teperto_toportyu_hagyomanyos

Forrás: Trend FM

 

A libatepertő

 

A libatepertő a liba bőréből készül konfitálással. Az elsőre idegennek tűnő kifejezés valójában egy tradicionális eljárás, amihez a nagyszüleink gyakorta folyamodtak, ha töpörtyűvel vagy épp lekvárral szerették volna meglepni magukat. A konfitálás a lassú, gyenge tűzön való főzést, sütést jelenti. A tepertő esetében ez alatt a zsírban kisütést kell érteni. A libatepertőt ugyanakkor sózzák, és lassan elpárolgó vízben főzik ki, ettől kapja gyönyörű sárgás színét. A konfitálás egyébként a minőségromlás elkerülése végett is fontos, hiszen ennek köszönhetően akár hűtő nélkül is eláll a csemege.

 

liba_teperto_toportyu_hagyomanyos

Forrás: Nosalty

 

Tepertőkrém

 

A magyar konyha turistacsalogató különlegessége a tepertőkrém, ami bár pofon egyszerűen elkészíthető, alapanyaga, a manapság körülményesen beszerezhető tepertő miatt igazi kincs. Nagyszüleink receptúráját követve a tepertőt le kell darálni, majd fűszereket, jellemzően sót, borsot és mustárt hozzáadni. Persze, ahány konyha, annyi szokás: újhullámos verzióit akár már kapribogyós ízesítéssel, vagy épp chilivel és vöröshagymával is fellelheted.

 

liba_teperto_toportyu_hagyomanyos

Forrás: Mindmegette

 

Felhasználása

 

A töpörtyű és a tepertőkrém nemcsak magában, csemegeként ízletes, hanem a friss kenyeret és a lilahagymát is elsőrangú lakomává varázsolja. A magyar gasztronómia persze ezúttal sem áll meg ennyinél: a tepertő akár levesben vagy krumpligombóc hozzávalójaként is felhasználható. És persze, ne feledkezzünk meg a tepertős pogácsáról sem, amit szintén ennek a finomságnak köszönhetünk! 

 

liba_teperto_toportyu_hagyomanyos

Forrás: Pinterest

 

Nevezd tepertőnek, töpörtyűnek vagy épp töpinek, egy biztos: ennél kevés autentikusabb hazai finomsággal lepheted meg magad! Ha pedig igazi kincsre vágysz, keresd a libatepertőt vagy az ízesített liba tepertőkrémeket kínálatunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: húsok