Lágy, friss sajtok mellé
A mozzarella, ricotta, vagy friss kecskesajt mellé jól illenek az enyhén savanykás vagy virágos ízű lekvárok és mézek. A bodzalekvár, ribizlilekvár, valamint az akácméz tökéletes harmóniát alkotnak ezekkel a sajtokkal.
Tipp: A még selymesebb ízélményért kenj egy vékony réteg vajat a pirítósra, mielőtt a lekvárt ráhelyezed. A vaj lágy textúrája és enyhe íze tökéletesen kiegészíti a lekvár édességét és gyümölcsösségét.
Félkemény sajtokhoz
A trappista, gouda vagy edami jellegű sajtok ízvilágához jól passzolnak a gyümölcsös lekvárok, például az őszibarack vagy szilvalekvár. Ezeket kiegészítheted egy kanál hársmézzel is, amely lágyan édes, mégsem nyomja el a sajt ízét.
Variáció: Készítheted ezt a reggelit görög joghurttal is a még krémesebb textúráért, vagy adhatsz hozzá egy kevés granolát vagy müzlit a ropogós textúráért.
Kéksajtokkal párosítva
A gorgonzola vagy rokfort típusú erőteljes, sós sajtokhoz édes és telt kiegészítők illenek. Egy fügelekvár, körtés chutney vagy sötétebb, gesztenyeméz harmonikusan egészíti ki ezeket az ízeket.