Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Csizmár Sarolta - Műemlékek a Kárpátok és a Tisza ölelésében (ukrán nyelvű)

5.000 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Egymásra találnak a műemlékek, egymásra találnak az emberek...
Talán ez is lehetne a Norvég és EGT Finanszírozási Mechanizmus, valamint a Magyar Köztársaság támogatásával létrejött könyv címe, hiszen egymáshoz térben közel, de a határátkelés nehézségei miatt mégis távol élőket buzdítja a közös történelmi örökség megismerésére.
A történelem kovácsolta eggyé Szabolcsból, Szatmárból, Beregből, Máramaros, Ung és Ugocsa vármegyékből a jelenleg Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeként nyilvántartott terület, mely közös gyökerekben gazdag műemlékállományt tudhat magáénak. Kiadványunkban nem pusztán várakat, kastélyokat, templomokat mutatnak be a programban résztvevő szakértők és fényképészek, hanem elindítottak bennem is és remélem a kedves Olvasóban is egy vágyakozást, mely kettős. Egyrészt szeretnénk ott lenni a történelmet idéző helyszíneken, hiszen nemhogy gyermekeink, hanem még mi is vajmi keveset tudunk közös múltunkról, másrészt szeretnénk, ha a leromlott állapotban lévő műemlékek felújításához közösen tudnánk szakembereket és forrásokat találni, mely új fejezetet nyithat a két terület kapcsolatában.
Külön örömmel tölt el a csodálatos fényképek és leírások mellett a túravonal javaslatok ill. adattár rész, mely fogódzót jelent a terület bátortalanul megközelítő turistáknak. Ezek segítségével teljesülhet régi közös álmunk, hogy a térségbe látogatók, nem csupán egy-két napig,hanem akár egy hétig is hasznosan tölthessék szabadidejüket megismerve az épített örökség mellett az itt élők különleges vendégszeretetét.
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

TARTALOM

Előszó 7
Történelmi áttekintés 11
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kiemelt műemlékei a magyar-ukrán határtérségben
Bay-kúria, Beregsurány 17
Református templom, Csaroda 19
Református templom, Lónya 22
Református templom, Marokpapi 26
Református templom, Milota 28
Református templom, Sonkád 30
Református temető, Szatmárcseke 32
Református templom, Tákos 34
Református templom, Tarpa 36
Református templom, Tiszacsécse 38
Református templom, Túrricse 40
Református templom, Vámosatya 43
Református templom, Vámosoroszi 46
Vízimalom, Túristvándi 48
Tomcsányi-kastély, Vásárosnamény 50
Református templom, Zsurk 52
Szent Miklós görög katolikus templom, Nyírparasznya 55
Istenszülő örömhírvétele görög katolikus templom, Nyírderzs 57
Szent Mihály görög katolikus kegytemplom, Máriapócs 58
Kárpátalja kiemelt műemlékei a magyar-ukrán határtérségben
Huszti vár 63
Munkácsi vár 64
Dolhai várkastély 66
Szerednyei vár 67
Beregszentmiklósi várkastély 68
Ungvári vár 70
Nevickei vár 71
Fejér-ház 72
Bethlen-Rákóczi-kastély 73
Vármegyeháza, Beregszász 74
Vereckei emlékmű 75
Árpád-vonal 77
Tiszacsornai emlékpark 78
Szolyvai emlékpark 79
Református templom, Csetfalva 80
Református templom, Huszt 82
Római katolikus templom, Beregszász 84
Református templom és romtemplom, Nagymuzsaly 86
Református templom, Akli 87
Római katolikus templom, Nagyszőlős 89
Református templom, Nagybégány 91
Református templom, Visk 92
Református templom, Palágykomoróc 93
Református templom, Técső 95
Görög katolikus templom, Gerény 96
Szent Kereszt felmagasztalása görög katolikus székesegyház, Ungvár 98
Nagy Szent Bazil templom, Sóslak 100
Istenszülő oltalma templom, Csontos 101
Szent Mihály templom, Uzsok 102
Csernekhegyi kolostor, Szent Miklós templom, Munkács 103
Szent Miklós templom, Szolyva-Bisztra 104
Szentlélek alászállása templom, Zugó 105
Istenszülő születése görög katolikus templom, Fülöpfalva 106
Istenszülő bevezetése a templomba templom, Rosztoka 106
Istenszülő elszenderedése templom, Sósújfalu 108
Szent Miklós görög katolikus templom, Szeklence 109
Szent Paraszkéva templom, Ósándorfalva 110
Szent Mihály görög katolikus templom, Mihálka 111
Az Úr mennybemenetele templom, Kőrösmező 112
Szent Miklós templom, Darva 113
Tematikus túraútvonalak Kárpátalján 115
Pályázati lehetőségek 121
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyéb nevezetességei 125
Kárpátalja egyéb nevezetességei 147
Felhasznált irodalom 151
Szerző Csizmár Sarolta, Dr. Jankáné Dr. Puskás Bernadett, Dr. Kollár Tibor, Dr. Németh Péter, Szatmári István
Fordította Rávia Oktatási és Fordító Bt.
Kiadó Nyíregyháza
Kiadás Éve 2010
ISBN 9789637196348
Kötés Típusa kemény
Állapot

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Vayer Lajos - Baudelaire válogatott művészeti írásai (A művészettörténet forrásai - Képekkel)

ELŐSZÓ

Ha elolvassuk Baudelaire művészetkritikáinak kötetét, az a különös érzésünk támad, mintha tükörrel a kezünkben sétáltunk volna végig egy roppant galéria termein, melyekben a zsúfolt és nagyszerű XIX. század alkotásai sorakoznak - valaha sokat vitatott remekművek, melyeket azóta klasszikussá érlelt az idő és múló sikerek emlékét őrző képek, mik nem állták ki az évszázados próbát. Ez a finommívű, rafináltan csiszolt, varázserejű tükör, melyet kérlelhetetlen esztétika foglal szigorú keretbe, melyben az objektív kép kemény csillogását olykor szokatlan színű párák fátyolozzák, rejtett görbületei segítségével válogatni, osztályozni, rendszerezni is tud, bizarr formát kölcsönöz a dolgoknak, sajátos kapcsolataik szerint rendezi el őket, némelyeket roppant méretűvé növel, másokat jelentéktelenné zsugorít; ez lassú méltósággal vonul el benne haladtunkban, amaz egy villanásnyi idő alatt siklik el a szemünk előtt.
E kritikai lapokon tehát gondosan szerkesztett, egyéni világ képe bontakozik ki az olvasó előtt, mely valójában inkább műnek, mint bírálatnak tekinthető, ha alkotásnak nevezzük azt a folyamatot, melyben a művész kezei között az anyag - tudatos munka során - sajátos formát ölt, mely az alkotó sajátos mondanivalójának hordozója. A költő kezébe veszi tárgyát, mely ez esetben maga is mű, s miután céltudatosan saját képére formálta át és újból felmutatja, már egészen más, mint amilyen eredeti állapotában volt, mert - jóllehet anyaga nem változott - új formákba rendeződik és határozott szemlélet mesterséges fénye világítja meg. Ezt a kritikai szemléletet Baudelaire maga fogalmazta meg a legpontosabban 1846-os szalonbírálatában: "Őszintén hiszem - írja a kritikáról szóló fejezetben -, hogy az a legjobb kritika, amely szórakoztató és költői, nem pedig ama tárgyilagos és kiszámított bírálat, mely azzal az ürüggyel, hogy mindent megmagyaráz, nem ismer sem gyűlöletet, sem vonzódást, és szándékosan elnyom magában minden indulatot..." A kritikának, "hogy értelme, tehát létjoga legyen, elfogultnak, szenvedélyesnek, politikusnak, azaz egyféle szempont szerint kizárólagosnak kell lennie, de olyan szempont szerint, amely a legszélesebb távlatokat nyitja meg a kritikus előtt". 
5.000 Ft

James Herriot - Ő is isten állatkája

James Herriot az egyik legnépszerűbb angol szerző, aki hosszú állatorvosi pályájának élményeiről több sikeres könyvet írt. Ezek jó része nálunk is megjelent. E műve a második világháború utáni évtizedekben, a hatvanas években "született" és yorkshire-i prakszisának humoros történetein kívül külföldi "kiküldetéseiről" is számot ad, ahol is mint állatszállítmányok gondos kisérőjeként szerzett élményeit osztja meg az olvasóval. A végtelenül ember- és állatszerető író visszaemlékszik a háborúban szerzett kivételesen kalandos élményeire is. A szerzőnek ez a könyve először olvasható magyar nyelven.
5.000 Ft

Pataky-Brestyánszky Ilona - Mednyánszky (angol nyelvű)

Mednyánszky László (Beczkó 1852 - 1919 Bécs) grafikus, festőművész

1870-1871-ben még mérnöknek tanult, de hamarosan átjelentkezett a müncheni akadémiára. 1873-ban Párizsban, az École de Beaux Arts-on képezte magát, 1878-ban itáliai körútra indult. 1897-ben önálló kiállítása nyílt Párizsban. A hetvenes években járt először Szolnokon, 1902-ben részt vett a művésztelep alapításában. Állandó utazásainak csomópontja Párizs, Bécs, Budapest volt, és családi birtoka, Beczkó. Vonzotta a szegénység világa és a társadalom perifériájára kerültek társasága; modelljei voltak, támogatást nyújtott nekik, közöttük élt és élt meg mély kapcsolatokat. A világháborúban hadifestőként teljesített szolgálatot. Intellektuális karaktere, melyet a Párizsban megismert teozófiai és buddhista eszmék árnyalnak, jegyzetfüzeteinek, naplóinak sorozatából is kirajzolódik.

5.000 Ft

Kocsis L. Mihály - Bara Margit tekintete - Csodálatos könnycsepp (CD melléklettel)

Sok tehetséges, sok szép, jó néhány gyönyörű és rengeteg tehetséges magyar színésznő varázsolta a nézőket a mozivászonról, mióta megmozdult a kép, amióta a fény visszadobja a celluloidra rögzített emberi arcot, vissza a nézőtéren ülők szemébe, és pördül, fordul, rebben, szeret, gyűlöl és meghal helyettünk, akik még élünk (vagy azt hisszük).
Sokan voltak. S vannak. Bizonyára lesznek is. Egy azonban ma már tény: hogy több Bara Margit nem fog születni, nem fog tündökölni, s nem fog eltűnni előlünk úgy, hogy mégis örökre megmaradjon.
Bara Margit a gyöngyvászon egyszeri királynője, koronája nem hullt le, talán mert látni se láttuk, hogy fejére illesztették - hiszen mindig ott volt, ugye?
Ezért aztán megmaradt olyannak, amilyennek mutatta magát.
4.990 Ft