Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Egzotikus fogások nyomában - Lecsók a nagyvilágból

A lecsó megkérdőjelezhetetlenül magyar, így hát sokaknak meglepő lehet, hogy tőlünk nyugatabbra és keletebbre is létezik, igaz, eltérő formában. A legkülönlegesebb lecsók nyomába eredtünk, és át is szeltük érte a fél világot.

Nemcsak a mi, hanem még nagyanyáink éléskamrája is tömve volt lecsóval. Hagyománya több évtizedes múltra tekint vissza, és még nagy szerzőink is imába foglalták finom ízét. Éppen ezért talán nem is sejtenénk, hogy a lecsó más nemzetek fogásai között is fellelhető, igaz, csak amiatt lehet egy kalap alá venni őket, mert párolt zöldségekből tevődnek össze. Lássuk, melyek a legkülönlegesebb lecsók!

Pisto

Nem is lecsó lenne, ha nem lehetne önmagában vagy más ételekkel, így rizzsel vagy tükörtojással tálalni. A pisto alapját cukkini, tojás, krumpli, paprikák és padlizsán adja, amit hagymával és babérlevéllel párolnak olivaolajon.

egzotikus_fogasok_nyomaban_lecsok_a_nagyvilagbol
Forrás:
The Travelling Cook Abroad

A pisto mahengo a La Macha és Extremadura régiókból származik, ahol reggelihez, ebédhez és vacsorához is szívesen fogyasztják.

Huevos rancheros

Ha már a spanyol nyelv, nem mehetünk el szó nélkül a mexikói lecsó mellett. Ez a paradicsom, serrano paprika, koriander, só, lime és hagyma egyvelegéből készülő salsa fresca, valamint a kukorica keveréke, amit gyakran tálalnak babbal és tojással.

egzotikus_fogasok_nyomaban_lecsok_a_nagyvilagbol
Forrás: Eggs.ca

A huevos rancherost leggyakrabban tortillával fogyasztják, de rizzsel, guacamoléval és avokádószeletekkel is tálalják.

Shakshouka

A mediterrán országokban régóta ismert, viszont főként a yemeni, török és észak-afrikai konyhához kötődik. Ha igazak a történetek, a tunéziai zsidók ismertették meg vele a Közel-Keletet.

egzotikus_fogasok_nyomaban_lecsok_a_nagyvilagbol
Forrás:
FindMyMojo

A paradicsomos-paprikás lecsóalap mellett köménnyel fűszerezik, jellegzetes megjelenését pedig az adja, hogy a fortyogó lébe 2-3 tojást is beleütnek, ami tükortojássá szilárdul. A receptet hússal és vegetáriánus formában is el lehet készíteni, és amennyire könnyű fogásról van szó, annyira látványos és laktató is.

Gualayet bandora

A gualayet bandora a lecsó recept palesztin és jordán megfelelője. Hasonlóan csak hagyma, paprika és paradicsom szükséges hozzá, viszont gyakran dobják fel csipős fűszerekkel és pitával fogyasztják. Éttermekben gyakran fenyőmaggal megszórva tálalják.

egzotikus_fogasok_nyomaban_lecsok_a_nagyvilagbol
Forrás: Zeinas Kitchen

A recept állítólag a Holt-tenger peremvidékéről származik, ahol tökéletes a klíma a paradicsom és paprika termesztésére.

Ratatouille

Ha van külföldi lecsó, amit hallomásból sokan ismernek itthon is, az a ratatouille. A francia lecsó Nizzából származik, és vékonyra szelt hagymát, paradicsomot, cukkinit és padlizsánt tartalmaz, melyeket szorosan egymás mellé fektetnek, majd paradicsom, hagyma, paprika és répa pépes keverékét öntik rá.

egzotikus_fogasok_nyomaban_lecsok_a_nagyvilagbol
Forrás: Traeger Grills

Az elkészítési módra utal a név is: a szó a touille, azaz keverni szóból ered. Akármennyire is csupán a 19. század végén jelent meg ez a fogás Franciaországban, mára több tucatnyi verziója van, hiszen szinte minden régióban máshogy készítik.

Lecsó

Természetesen nem zárhatjuk a gyűjtést az általunk is jól ismert lecsó nélkül. A fogás a magyar mellett a szláv régióban is elterjedt, így a horvátok és szlovákok nemzeti eledelének is számít, de eredetét Magyarországhoz kötik.

egzotikus_fogasok_nyomaban_lecsok_a_nagyvilagbol
Forrás: EAT

A zöld, bell, vagy akár csípős paprikából, valamint paradicsomból készülő fogás kolbásszal, tarhonyával, rizzsel, tojással is tálalható, és még ezernyi variációban fogyasztható. Pont olyan találékony, mint maguk a magyarok.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog egzotikus