Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Kádár Gyula - A Ludovikától Sopronkőhidáig I-II. (Tények és Tanúk sorozat)

1.780 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
"Két véres, embertelen és méreteiben minden előzőt messze meghaladó háborút értünk meg, és öt olyan időszakot, amelyben a nyugodt életet biztosító, az ember magatartását meghatározó törvényesség megingott vagy megsemmisült, tömegével temetve maga alá ártatlan áldozatokat, bűnösöket és bűnösnek tartottakat."
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

Írásomban sokat foglalkozom a hadsereggel. Nemcsak azért, mert életem javát ennek kötelékében töltöttem el - tehát tapasztalataim és meglátásaim ezen a téren a legbőségesebbek -, hanem azért is, mert 1914-től kezdve a felszabadulásig a hadseregnek eszményi hivatását messze meghaladó szerepe volt. A politikai vezetést csaknem mindig a hadsereg kívánságai, követelései, gyakran erőszakoskodásai befolyásolták, sőt irányították. A későbbiekben bőségesen lesz alkalmam ezt bizonyítani. A korszak kutatójának tehát nagyon is szükséges a hadsereggel összefüggő kérdésekkel foglalkozni.
A katonatiszti pályát 1913-ban választottam élethivatásul. A pályára nem szülői kényszer, nem ingyen taníttatási lehetőség, nem hamari kenyér miatt, hanem szülői lebeszélés, volt középiskolai tanáraim és egész rokonságom tanácsai ellenére, a magam akaratából léptem. Akartam katonatiszt lenni, mert én azt a magyar katonát láttam lelki szemeim előtt, akinek apoteózisát éppen a nacionalista magyar hősi életszemléletben való eltúlzott nevelés oltotta belém. A magyar katona fogalma előttem tiszta volt és szent, hittem ennek az élethivatásnak magasabbrendűségében, hittem a "királyért és hazáért" jelszó nagyszerűségében, és ezt nem láttam összeegyeztethetetlennek azzal, hogy a magyar függetlenség gondolatától és akarásától már ebben a fiatal korban is mélységesen át voltam itatva - mint ahogyan nem látta ezt más sem, nálam idősebbek, egy egész magyar generáció sem.
(Részlet a könyvből.)
Szerző Kádár Gyula
Fordította
Kiadó Magvető Könyvkiadó
Kiadás Éve 1978
ISBN 9632706943
Kötés Típusa papír / puha kötet
Állapot közepes - kopott borító

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Michael S. Sanders - Versenyben Provence-szal (Szarvasgomba, oliva, bazsalikom)

Párizstól távol, Provence-hoz közelebb, a Lot folyó völgyében rejtőzik Les Arques, egy dombtetőn gubbasztó, 159 lakosú isten háta mögötti francia falucska. A modern kor hatásaitól alig érintett településre is az elnéptelenedés várt, ám egy halott szobrász emléke és hagyatéka elindította a túlélésért vívott harcot. A történet erről a különleges, vadregényes vidékről, a csodabogár művész, Zadkine sorsáról, az itt élő emberek leleményességéről, és mindenekelőtt Jacques Ratier-ról, a híres séfről és feleségéről, Noëlle-ről szól, akik létrehozták a község egyetlen működő vállalkozását, egy virágzó éttermet, amely Les Arques jövőjének legfőbb biztosítéka. Bár e táj természeti adottságai mostohábbak, mint a tengerparti településeké, azonban gasztronómiája bátran versenyre kelhet a híres Provence-i konyhával. A könyvnek különös bájt kölcsönöz az amerikai szerző látásmódja, amint rácsodálkozik az európai ember számára magától értetődő dolgokra. Sanders eredeti szándéka az volt, hogy feltárja egy francia étterem működésének belső titkait, de végül sokkal gazdagabb világba botlott. A Sanders család személyes élményein keresztül ismerhetjük meg a francia étkezési kultúra, konyha, vidéki életforma gazdag és izgalmas hagyományait, a falu és a környék történetét. Hétpecsétes titkokat fedezünk fel a szerző társaságában, a többi között, hogy miként állítják elő a híres foie gras-t, azaz a hízott liba- és kacsamájat, vagy hogyan kutatják fel a szarvasgombát a termőhelyén. Sok érdekes dolgot tudunk meg, miközben meghallgatjuk, amint egy séf a Michelin csillagok körüli kétségeiről vall, vagy amikor egy vaddisznóvadászat után, konyhaasztal mellett üldögélve rájövünk, hogy a paraszti tudás és bölcsesség mindennek a mozgatója. Mire az izgalmas, olvasmányos kötet második fejezetéig eljutunk, már kiderül, hogy Les Arques-ban az élet minden, csak nem unalmas. A könyv megérdemelten lett nemzetközi bestseller.
1.850 Ft

Esterházy Péter - Egy nő

A cím, kérem tisztelettel, nem zsákbamacska. A mű tényleg egy nőről szól. Vagy sok nőről. Vagy egy férfiról. (Ahogy azt egy férfi elképzeli.) Szóval rólunk van írva. A testről. A test árulkodásairól. Kapcsolataink kusza egyszerűségéről. Az érzékiség hatalmáról, midőn e hatalom csúcsán érezhetjük magunkat. S midőn – a lábainál. (Lába válogatja.)

A nagy sikerű Egy kékharisnya följegyzéseiből kiderült, Esterházy szereti néven nevezni a dolgokat. Hát itt sem történik egyéb, mint a dolgok folyamatos néven nevezése. Mindössze a megközelítés tárgya változott… (nővé).

1.690 Ft

Esterházy Péter - Rubens és a nemeuklideszi asszonyok

"Megkérhetném hogy lépjen közelebb a hölgyhöz. Konstatálja, hogy a háromszög szögeinek összege száznyolcvan fok és egyszersmint konstatálja, hogy a világban igazság van. A rendszer működik és a rendszer igaz. Van igazság és megismerhető."
1.690 Ft

Leon Uris - Döntés


"A Washingtonból kisereglett nézők közben kiterítették plédjeiket a Manassasra néző lankák zöld gyepére, előszedték a piknikes kosarakba csomagolt finomságokat, és vidám éljenzéssel, jóízűen falatozva figyelték harcba induló fiaikat, fivéreiket, apjukat.
Az 1. Philadelphiai Tengerészgyalogos-szakaszt vezető Merriman hadnagy megcsókolta feleségét és lányait, s büszkén továbbvonult, hogy csatlakozzon a sebtében szervezett tengerészgyalogos-zászlóaljhoz, melynek legtöbb tagja a háromhetes kiképzésnél többel nemigen dicsekedhetett.
A lelkesedés azonban határtalan volt, az emberek olyan serényen igyekeztek a csatába, hogy Kunkle alig bírta tartani az ütemet a dobjával. A Jerome House magaslaton, a Bull Run partján telepedtek le. A terv úgy szólt, hogy átkelnek a folyón, elfoglalják a kőhidat, és biztosítják a tüzérség átkelését. A hegyoldalról, mintha az egész helyszín egyetlen hatalmas sportpálya lett volna, a nézők éljenzését lehetett hallani.
- Hurrá! Hurrá! - visszhangzották a hegyoldalak. Az északiak optimizmusa nem ismert határokat." 
1.890 Ft