Leírás és Paraméterek
Összetevők: eper, cukor, víz
Gyümölcstartalom 70%.
Tartósítószer- és színezékmentes házi készítésű lekvár.
Az epernek számos jótékony élettani hatása van. C-vitamin tartalma köztudottan igen magas. Így a sejtek regenerálódását segíti. Rendszeres fogyasztása pedig az ér- és immunrendszert erősíti.
A gyümölcs gyulladáscsökkentő hatású is, hiszen a benne lévő fenolok gátolják bizonyos enzimek működését, de az elhízással járó érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, valamint székrekedés ellen is hatásos.
Magas a rost-, a víz- és az ásványianyag-tartalma, amelyek révén optimalizálja az étvágyat, és vértisztító hatást fejt ki. Tisztítja az emésztőrendszert, C-vitamin tartalmánál fogva serkenti a májműködést.
Jelentős az A-, B1-, B2-, B6-vitamin tartalma is, de bővelkedik más alapvető fontosságú összetevőkben is, például a sejtanyagcsere folyamatokhoz elengedhetetlen folsavban, valamint az új bőrsejtek képződését elősegítő és a test energiaháztartását szabályozó niacinban.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor-, kalcium-, nátrium- és kobalttartalma is kiemelkedő. Színes karotinoidjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, de kimutatták, hogy az eper rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vér húgysavszintje, így csökkenthető a szervezet savassága. Az eper hatékony az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában is.
Származási hely: Noszvaj, Magyarország