Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Takács Ferenc - A hallgatók művészi ízlése a közvéleménykutatás tükrében / Ifjúsági és gyermekműsorok pszichológiai hatásáról

3.000 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron

Tanulmányunkban a közízlés helyzetével foglalkozunk, mégpedig elsősorban azokkal a területekkel, amelyek a rádiózás szempontjából különösen fontosak (zene, irodalom). Eredményeinket megkíséreljük a kultúra egészébe ágyazva vizsgálni, s ahol csak alkalmunk adódik, kitérünk a tömegkommunikációs eszközökkel való ízlésnevelés problémáira is. A felhasznált tényanyag túlnyomó része egy 1964-ben végzett, a kulturális ismeretekre és ízlésre vonatkozó - országos - felmérésünkből származik.
Vizsgálatunk jellegéből adódóan számolnunk kell bizonyos torzításokkal, ezekre esetenként felhívjuk a figyelmet, megjegyezzük azonban, hogy a vizsgálat adatai általában kedvezőbbek a valóságosnál. Adataink azonban - tapasztalataink szerint - még így, „megszépült" formájukban is sokkal közelebb járnak a valósághoz, mint jónéhány szakembernek a közönségről alkotott elképzelése. Egy házi közvéleménykutatás során például 19 irodalmi szerkesztő közül négyen azt gondolták, hogy hazánkban minden felnőtt ismeri William Shakespeare nevét. Országos vizsgálatunk során a válaszadók 40%-a - ez 3 millió felnőttet jelent - elismerte, hogy hírét sem hallotta. De a másik véglet is előfordult: akadt szerkesztő, aki szerint a felnőtt lakosság 90%-ának, sőt olyan is, aki szerint 93%-ának Shakespeare neve semmit sem mond. Valószínűnek tartjuk, hogy sokan lesznek, akik szerint így is sötétebbre festettük a valóságot. 
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

TARTALOM

I. A hallgatók művészi ízlése a közvéleménykutatás tükrében
Bevezetés 5
I. A közös nevező elve 7
II. Elemi igény a műsorok témája iránt 11
III. Elemi ismeretek 18
IV. A kulturális homogenizáció 23
V. Kulturális érdeklődés 36
A kulturális rendezvények iránti érdeklődés 36
Irodalmi érdeklődés 38
a) A regények iránti érdeklődés 38
b) Az elbeszélések iránti érdeklődés 39
c) A versek iránti érdeklődés 41
Zenei érdeklődés 42
VI. Ízléskörök 48
VII. A szocialista tömegkultúra fejlődésének perspektívái 56

II. Ifjúsági és gyermekműsorok pszichológiai hatásáról
1. A szerző előszava 63
2. A Jó éjszakát, gyerekek! Műsor visszhangja egy osztályban 70
3. A Róka-Móka bábszínháza egy osztály rajzában, fogalmazásában,
bábjáték-improvizációjában 93
4. Milyen válaszadásra motiválja a tanulókat az Iskolarádió és az
iskolai osztályfőnök egy-egy osztályfőnöki órája az általános iskola és a gimnázium utolsó osztályaiban? 105
5. Irodalmi óra, mint motiváló tényező 8. általános iskola és IV.
gimnázium iskolarádiós óráján 116
6. A Húszas Stúdió hatása egy középiskolás osztálycsoport és egy
iparitanuló csoport válaszaiban 122
Bibliográfia 131
Szerző Takács Ferenc (szerk.)
Fordította
Kiadó Magyar Rádió és Televízió
Kiadás Éve 1967
ISBN
Kötés Típusa papír / puha kötés
Állapot

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Omid Scobie és Carolyn Durand - A szabadság nyomában - Harry és Meghan - Egy modern királyi család

Amikor kipattant a brit királyi herceg és az amerikai színésznő románcának híre, a világ szinte csak rájuk figyelt, a média fokozott érdeklődéssel követte az eseményeket. Ám hiába olvashattuk folyamatosan a sussexi herceggel és hercegnével kapcsolatos címlapsztorikat - eljegyzésükről, esküvőjükről, Archie fiuk születéséről, majd arról a példátlan döntésükről, hogy szakítanak a királyi udvarral -, kevesen ismerik Harry és Meghan igaz történetét.

A szabadság nyomában révén most először tekinthetünk a szalagcímek mögé, feltárva Harry és Meghan közös életét, eloszlatva a sok pletykát és félreértést, melyekkel a párnak meg kellett küzdenie. Omid Scobie és Carolyn Durand a brit királyi család programjairól tudósító újságírócsapat tagja, így náluk jobban kevesen ismerhetik a fiatal pár életét.

Scobie és Durand interjúkat készítettek a párhoz legközelebb álló emberekkel, így A szabadság nyomában egyedülállóan őszinte, közeli és lefegyverző portré egy magabiztos, befolyásos, forradalmi gondolkodású párról, akik nem féltek szakítani a hagyományokkal. Elhatározták, hogy a reflektorfénytől távolabb fognak élni, és az egész világon egyedülálló humanitárius örökséget hagynak hátra.
3.000 Ft

Faludy György - Pokolbeli víg napjaim

Faludy György a magyar történelem egyik legsötétebb korszakának megdöbbentő történetét írta meg Szolzsenyicin Gulágjához is hasonlított életrajzi regényében. A Pokolbeli víg napjaimban az Andrássy út 60. és Recsk poklát megjárt költő sorsát 1953-ig, a táborból való szabadulásáig kísérhetjük figyelemmel.

Mindaz, ami kapaszkodót nyújtott számára a hányattatás éveiben - ösztönös életigenlése, a testi szépség és a szellemi nagyság iránti feltétlen tisztelete - mélyen áthatja anekdotáit. Kortörténeti jelentősége mellett a Faludyra oly jellemző irónia és elemi őszinteség teszi a könyvet lebilincselő olvasmánnyá.

Az odüsszeuszi életutat elbeszélő regény időközben trilógiává bővült: Pokolbeli napjaim után címmel 2000-ben, A Pokol tornácán címmel 2006-ban látott napvilágot a folytatás. A harmadik kötet megjelenését a legendás költő már nem érhette meg.

3.000 Ft

Dr. Leo Galland és Jonathan Galland - Megoldás az allergiára - A tünetek mögött rejlő titkok

„Ebben a rengeteg titkot feltáró könyvben Dr. Galland túllép a hagyományos nyugati orvosláson, és olyan tudással ajándékozza meg olvasóit, amellyel visszafordíthatják az allergiájukat, és újra kicsattanó egészségnek örvendhetnek." DR. FRANK LIPMAN, a The New York Times sikerlistás szerzője.

Allergiajárvány terjed világszerte. Egymilliárdan szenvednek olyan allergiás megbetegedésekben, mint az asztma, a szénanátha, az ekcéma vagy a különböző ételallergiák. És ez csak a jéghegy csúcsa. Ebben az úttörő jelentőségű munkában a több tudományos díjat nyert Leo Galland feltárja azokat az egyre nagyobb számban megjelenő rejtett allergiákat, melyek súlygyarapodást, kimerültséget, depressziót, ízületi fájdalmat, fejfájást, ADHD-t, emésztési problémákat és sok egyéb nyavalyát okozhatnak. Megdöbbentő, új kutatások számolnak be arról, hogy a fentiek hogyan függnek össze az allergiával eredendően összekapcsolódó immunegyensúllyal. A zseniális klinikai orvos, Dr. Galland azért tárja elénk ennek az áttörő erejű tudománynak az eredményeit, hogy több ezer olyan betegnek segíthessen megválaszolni a nagy kérdést - Doktor úr, mi bajom lehet? -, akiket titokzatos tünetek gyötörnek. Ebben a küldetésben a fia, Dr. Jonathan Galland - a szenvedélyes író az egészséges életmód témájában és a környezetvédelem pártolója - csatlakozik hozzá, miközben feltárják az igazságot, hogy amint a Föld környezeti egyensúlya, ugyanúgy a mi szervezetünk egyensúlya is eltolódott. A modern világ a sok szennyeződéssel, az egészségtelen étkezési szokásokkal, a testmozgás hiányával és az antibiotikumok túlzott használatával csak tüzeli az allergiák terén észlelt növekedést. A Megoldás az allergiára mélyrehatóan megvizsgálja, hogyan állíthatjuk helyre az immunegyensúlyunkat a táplálkozásunkon és az életmódunkon keresztül, hogy gyógyszerek nélkül fordíthassuk vissza gyötrő allergiáinkat. Könnyen követhető táplálkozási programot kínál, mely egy Háromnapos Nagy Tisztítással kezdődik az emésztőutak kitakarítására, hogy újra a kezünkbe vehessük az irányítást. Ha asztma, ekcéma vagy orrmelléküreg-gyulladás kínoz, ha eleged van a fájdalomból, a kimerültségből, a tompa agyműködésből, a súlygyarapodásból, a depresszióból és a szorongásból, vagy éppen azon tűnődsz, hogy mi állhat titokzatos tüneteid hátterében, akkor jó nyomon jársz: Dr. Galland klinikai gyakorlata és a legújabb tudományos eredményekre való egyedi rálátása segíthet visszakerülnöd az egészség útjára.

 „A Megoldás az allergiára átírja a játékszabályokat! Végre egy tudományosan igazolt megközelítés az egyre terjedő allergiás megbetegedések problémájára." DR. DAVID PERLMUTTER, a Gabonaagy című, The New York Times sikerlistás könyv szerzője

3.000 Ft

Robert Merle - Utolsó nyár Primerolban

Ez a kiadatlan mű az író otthonában talált kéziratokból, levelezésekből és egyéb dokumentumokból álló hatalmas iratanyagból került elő Robert Merle 2004-ben bekövetkezett halála után. Amikor gyermekei később elolvashatták a rövid, irodalmi értékekben mégis bővelkedő, igen tömör szöveget, egyhangúan a kiadása mellett döntöttek. Bemard de Fallois azonnal e terv mellé állt.
Robert Merle élete során sosem tett említést erről az írásáról. Keletkezésének időpontja és előzményei csak az apám életrajzának megírásához összegyűjtött temérdek jegyzetből állapíthatók meg. A szöveg azonban kétséget kizáróan Robert Merle első irodalmi alkotása, amelyet több mint fél évszázadon keresztül titokban tartott. 
3.000 Ft