Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Vályi Huba - Óraismeret (Kisosz Füzetek '90)

6.900 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

Részlet a kötetből:

A) Az óra mint kereskedelmi árucikk

Az órát a gyár megfelelő haszon reményében készíti. A nagy- és kiskereskedelem további haszon érdekében árusítja. Az óra árusításával sok helyen foglalkoznak. A külkereskedelmi szakemberek rendelkeznek bizonyos áruismerettel. A legtöbb szakismerettel a szakboltok eladói rendelkeznek, ezek gyakran órás szakemberek is. A neves óragyárak ellátják az eladókat megfelelő tájékoztatóval, amely tartalmazza a speciális ismereteket. A forgalom növelése, a minél több óra eladása érdekében a kereskedelem igénybe veszi a reklámot és a hirdetéseket.
Az óra általában személyi tulajdon. A kar- és zsebórák mindegyike, az asztali és faliórák nagy része személyes használati cikk. Kevés óra található intézményekben, munkahelyeken és közterületeken.
Az órát megvásároló személy nagyon sok igényt támaszt a vételkor.
Legyen az óra:
- márkás
- megbízható
- pontos
- tartós
- modern (divatos)
- különleges
- egyedi
- olcsó
- drága
- javítható stb.

Természetesen olyan óra, amelyik minden igényt kielégítene, nehezen elképzelhető a valóságban. A jó kereskedők a felkínált órák legelőnyösebb tulajdonságait domborítják ki. Kereskedelmi szempontból külön csoportba tartoznak az ékszerórák. Ezeknél külön kell kiválasztani a tok és a szerkezet értékét.

Az órák feladata
Az órákat kereskedelmi szempontból általában három csoportba sorolhatjuk.
a) Egyszerű időmérés (óra, perc, másodperc).
b) Egyéb szolgáltatás (ébresztés, zene, stopper, naptár, kapcsoló szerkezet vezérlés, stb.)
c) Külső megjelenés. 

TARTALOM

I. Alapismeretek
A) Az óra mint kereskedelmi árucikk 5
B) Az óra értéke 5
C) Az óraszerkezetek minősége 5
II. Az óra készítési idejének meghatározása
1. Külső meghatározók:
a) A tok stílusa, formája 8
b) A tok anyaga 9
c) A tok elkészítési technológiája 9
d) Külső működtető megoldások 10
2. Belső (szerkezeti) meghatározók:
a) Gátszerkezet 10
b) Billegő híd (orsós gátszerkezet) 11
c) Egyéb szerkezeti megoldások 11
3. Szöveg, jel stb.
a) Évszám 11
b) Név (ennek alapján a készítő születése és halálának éve) 11
c) Márka 12
d) Gyári jelzés 12
e) Gyári sorszám (szerkezet- és tokszám) 13
III. Táblázatok, ábrák 15
IV. Mellékletek jegyzéke
1. Képek órákról időrendi sorrendben 23
2. Mutatók jellegzetes formái 105
3. A legfontosabb felfedezések az időszámítás, időmérés és az órakészítés
történetében 115
4. Híres órások és órakészítők 127
5. Gátszerkezetek fajtái, jellegzetességei és alkalmazási idejük 141
6. Billegő hidak jellegzetes formái (orsós gátszerkezetek) 169
oldalszám:147

Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal illusztrálva.

Szerző Vályi Huba (szerk.)
Fordította
Kiadó Dr. Baradlai György - Printself Kiadó
Kiadás Éve
ISBN 9630331853
Kötés Típusa papír / puha kötés
Állapot jó - kézzel beleírt jegyzetek / kiegészítések

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Magyar Bálint, Vásárhelyi Júlia - Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam

Magyar Bálint 2001-ben „Magyar polip – a szervezett felvilág” címmel írt cikket az egészpályás lenyúlást alkalmazó, a jogállam intézményrendszerét szétzüllesztő Fideszről, illetve az általa berendezett világról, ahol a demokratikus intézményrendszer keretei között működő hatalom maffiamódszerekkel, állami segédlettel terjeszkedik lefelé. Ebben a rendszerben az állam nem a maffia eszköze, hanem maga a maffia, amely az államhatalom teljes fegyvertárát beveti politikai és gazdasági érdekei érvényesítéséért.
Akkor még sokan vitatták az új fogalmi megközelítés helyességét, amelynek kulcskategóriái a „szervezett felvilág”, a „maffiamódszereket alkalmazó állam” és a „politikai családtagok” voltak. 2010-ben azonban a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többségével jórészt megszűntek a hatalomgyakorlás intézményes korlátai. A párt után az állam is egyetlen személy fennhatósága alá került, aki azóta az engedelmességre kényszerítést már a társadalom egészén alkalmazza.
A rendszert leíró új fogalmi keret az elmúlt hónapokban revelációként hatott sok politológusra, szociológusra és közgazdászra. Felmerült a gondolat, hogy ezen az új nyelven lehetne modellszerűen értelmezni a jelenlegi magyar gazdasági és társadalmi viszonyokat. A kötet szerzői – mindenki a maga szakterületén – erre tesznek kísérletet.
A téma és az annak feldolgozását szolgáló fogalmi keret nemcsak Magyarország, hanem az autokratikus kísérleteknek szintén kitett kelet-európai országok esetében is fontos és időszerű, hozzájárulhat a volt Szovjetunió utódállamaiban végbemenő folyamatok megértéséhez is.
6.890 Ft

Laurent Gounelle - Amikor Isten inkognitóban jár

Párizs, nyár, Eiffel-torony. Egy mindenben csalódott fiatalember, Alain az öngyilkosság szélén áll, épp le akar ugrani a toronyból, mikor egy titokzatos idegen visszatartja elhatározásától és szerződést ajánl neki: ha az életben maradás mellett dönt és mindenben követi utasításait, problémái megszűnnek, és végre boldog lehet.
Alain élete ettől a pillanattól gyökeresen megváltozik. Elfogadja a különös feltételt – s ezzel tulajdonképpen átadja élete irányítását… De kinek is?
A varázslatos párizsi nyárban játszódó történet sok tanulsággal szolgál. Megtudhatjuk belőle, hogyan szabadulhatunk meg félelmeinktől és megérthetjük csalódásainkat, választ kapunk kudarcainkra és álmainkra. Szól arról, hogyan küzdjük le gátlásainkat és hogyan haladjunk tovább az „élet” ösvényén.
A regény egyszerre felnőttmese és pszichológiai tanácsadó, de mindenekfelett szórakoztató olvasmány.
Laurent Gounelle könyve nemcsak a francia olvasók körében aratott sikert – első kiadásának 200 000 példánya hamar elfogyott –, de meghódította Spanyolországot és Dél-Amerikát is. Kiadója szerint Coelho Alkimistája hódított meg utoljára ennyi olvasót.
 
6.690 Ft

Rozvány György - Libanon - a cédrusok árnyékában


Olyan országot járunk be most, mely már a bibliai idők előtt is létezett, gazdag kultúrája volt, a látogatók előtt mégis alig ismert. A Földközi-tenger egykori hajósai a keleti partvidéket Levantének nevezték, mely elnevezés a 20. század elejéig fenn is maradt. Jelentése: "a hely, ahonnan a hajnal érkezik". Ez az ország Libanon, nagy történelmi útkereszteződés a Közel-Keleten.
Libanon, a cédrusok árnyékában fekvő kis közel-keleti ország mindig is a turizmus kedvelt területe volt, de a történelmi események sokszor váratlanul közbeszóltak. Így volt ez nem csak a főníciaiak idején, hanem a legutóbbi évtizedekben is, amikor polgárháború sújtotta az országot. Persze az idegenforgalom soha nem feledkezett meg Libanonról, csak arra vártak, hogy minél előbb eljöjjön annak az ideje, amikor újra ellátogathatnak a cédrusok földjére, ahol az emberiség történetének rengeteg emléke várja az érdeklődőket és természetesen a régészeket, tudományos kutatókat. 
6.500 Ft

Simon Melinda - Kiadói és Nyomdászjelvények (Hagyomány és korszerűség)

Miért dönt a könyvkiadó éppen egy adott jelvény mellett? Miért választja védjegyének? Az általa fontosnak tartott értékekre vagy a terveiben szereplő könyvek jellegére akar utalni? Esetleg üzleti megfontolásból? Az Erdélyi Szépmíves Céh könyvére hajló székely íródeákja Kós Károlyt idézi meg? És bevált-e a Révai Testvérek reklámfogása: Erdély-címerrel ékesített könyvekkel elárasztani a Trianon utáni magyarországi könyvpiacot? Miért emeli fel a fejét Mikes Kelemen a Nyugat által használt ábrázoláson? Hányféle változatban sújt le a kalapácsos ember a Népszava jelvényein? Miért vetnek el a kiadók bizonyos jelvényeket egy-két alkalom után, míg más típusok mellett akár hosszú évtizedekig kitartanak? Mikor és miért kezdtek foglalkozni ezzel a szokással? Kik, és hányféleképpen nevezték ezeket az apró grafikai remekeket? Sok más érdekesség között ezekre a kérdésekre is keresi a választ e gazdagon illusztrált könyv szerzője.
7.500 Ft