Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Jáir Lapid - Síron túli emlékeim - Tomi Lapid története

6.000 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Ismerjük el, ritkán kezdődik így önéletrajz: "Ezt a könyvet halálom után írom." Márpedig e szavakkal indul Tomi Lapid visszaemlékezése, és nemcsak azért, mert kétségtelenül nem volt egy átlagos karakter, hanem azért is, mert halála után a fia, Jáir belebújt az apja lelki bőrébe, és megírta annak "önéletrajzát", hosszú és kanyargós életútját a budapesti gettótól a miniszteri bársonyszékig. Tomi Lapid (Izraelben így vált közismertté), eredeti nevén Lampel Tomi Újvidéken született 1931-ben, jómódú magyar zsidó család egyetlen gyermekeként. A háború viszontagságos éveit Budapesten vészelte át az édesanyjával együtt, majd kivándorolt Izraelbe, ahol mint újságíró, később mint befolyásos politikus működött. Fia, Jáir Lapid apja nyomdokán jár: újságíró, televíziós személyiség, politikus - és író. A Síron túli emlékeim nem csupán egy rendkívüli személyiség hiteles, keserédes arcképe és egy történelmi korszak tanulságos ábrázolása, hanem anekdotákkal teli, sziporkázóan szellemes, szórakoztató olvasmány.
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek


A fájához igencsak közel eső alma, Jáir Lapid izraeli újságíró, televíziós személyiség és kezdő politikus írta meg az édesapja, Tomi Lapid, a híres izraeli újságíró, televíziós személyiség és politikus életrajzát. Ez a közelség és azonosság tette lehetővé a számára, hogy első személyben mondhassa el a történetet - a síron túlról, és mégis dokumentumértékű hitelességgel.
Tomi Lapid, az egyik legismertebb izraeli „magyar" elbeszélése központjában a 20. század botránya áll - amely kiszántotta, gyökerestül kifordította őt a magyar társadalomból és kultúrából. Egy kontinenssel arrébb kellett vándorolnia, hogy kibonthassa azokat az erényeket és tapasztalatokat, amelyekkel a holokauszttal megpecsételt élet nem tudott mit kezdeni a szülőföldjén.
A gazdag és gazdagon reflektált sors ezért Izraelben szökkent szárba - abban az országban, amelynek fiatal történelme oly szervesen fonódott össze a haifai kitőben új sorsot és azonosságot választó fiatalember pályájával. Ez a könyv a magyar társadalom és kultúra egyik fundamentumának, a magyar vidéki zsidó középosztálynak a pompás rajza és megszűnésének krónikája - valamint az újrakezdés, az új haza és identitás megteremésének a regénye.
És az újságcsinálásé is. Tanulságos képet kaphatunk a „negyedik hatalmi ág", a helyi és a „globális" média működési mechanizmusáról - egy olyan jobboldali médiaszemélyiség tapasztalatain keresztül, akit, ha fogcsikorgatva is, de a baloldali kollégák is elfogadnak.
Tomi Lapid nem arra született, hogy az ajándékba kapott élete egyetlen pillanatát is tétlenül töltse. Az életveszélyekben bővelkedő kalandokkal sűrűn megtűzdelt, a történelem eseményeit első kézből ismertető és a megannyi világhírességet felvonultató elbeszélésnek ez a szála a legtanulságosabb: hogy minden vert helyzetből lehet, kell - és főleg érdemes fölállni, és újrakezdeni. 
Szerző Jáir Lapid
Fordította Popper Miriam
Kiadó Múlt és Jövő Kiadó
Kiadás Éve 2012
ISBN 9789639512726
Kötés Típusa ragasztott papírkötés
Állapot

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Lengyel Miklós, Ladányi Sándor, Dr. Veres József, Gáspár Károly, Dr. Veres József - Moziüzemeltetés II. kötet


Könyvünk kiadásának alapvető célja az, hogy a magyar moziüzemeltetés szakember utánpótlásának biztosításához az összes ismeretanyagot összegyűjtjük és közreadjuk. A könyv tartalmának megismerése a mozival foglalkozó műszaki szakemberek, valamint a mozik üzemeltetését kiszolgáló üzemvezetők, mozigépészek képzéséhez szükséges.
A szükséges ismereteket egységes szerkezetbe foglalt tananyagként soroljuk fel és ezzel biztosítjuk úgy az előadók, mint a hallgatók munkájának megkönnyítését.
Ez a könyv tankönyv igény kielégítése céljából készült. Tartalma és felosztása a Moziüzemvezetői és Gépkezelői Szaktanfolyam előírt tematikájára épült és az ehhez szükségeseket tartalmazza tantárgyanként bontva. Minden tantárgy végén a vizsgakérdéseket is ismertetjük. A tananyag - elsajátításának megkönnyítéséhez - különböző táblázatokat, képeket is tartalmaz, melyek a tanulmányok, valamint a gyakorlati munka során hasznos segédeszközként is felhasználhatók.
Reméljük, hogy ez a könyv hasznos tananyag lesz a moziüzemeltetés szerteágazó elvárásainak megismeréséhez. Igyekeztünk az elméleti és a gyakorlati oktatást egységes egésszé alakítani.
Javasoljuk különböző szemléltető eszközök, oktató és videofilmek igénybevételét is. 
6.000 Ft

Kerényi Károly - Kallimachos himnuszai (Devecseri Gábor által dedikált) (Görögül és magyarul)

Alexandriában a Nagy Sándor nyomdokain támadt hellénisztikus kultúra első városában települt át a görög élet melegében kibontakozott szellemi világ a hűvös könyvtárba, egy még sokkal forróbb keleti élet hevétől idegenül, távolságtartóan elvonulva. Egyiptomi papirusznádból megszövődik a könyvek úszó szigete, a hellasi vagy akár gyarmati - például kyrénéi - hazájuktól elszakadt szellemi görögök előkelő hajója. A kyrénéi Kallimachos legelső szigorú kormányosa és őre e csodálatos alkotmánynak, amelynek a titka e himnuszok megértésének kulcsa is.
A titok az, hogy itt Görögországot, az istenjelenésektől és minden ősi hagyománytól megszentelt tájakat, templomokat, helységeket és zugokat s a történéseket, ismétlődőket vagy egyszeri furcsákat, amiket ezek láttak, viszik magukkal a hajósok idegenbe, viszik magukkal az időből és feledésből emlékeztető és megtartó jelekbe tömörítve. Ezek a jelek veszik körül őket varázshajójukon, mint a halott egyiptomiakat a sír falára írt hieroglifák, amelyek elolvasva varázsigékké válnak s színes és eleven létet idéznek fel.
6.000 Ft