Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Kazinczy Ferenc - Az én életem (Nemzet és Emlékezet sorozat)

890 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Az ifjú írót meleg tüzű tekintetével regényes táj közepén, jón oszlopfőn ülve ábrázolta a művész, Stunder, s jellemző módon a lázadó nagy eszménykép, Rousseau mellszobrát is oda festette - ahogy az is jellemzők, hogy idővel (a vászon sérülése folytán) a romantikus angolkert s Rousseau alakja egyaránt eltűnt a képből: Ferenczy István klasszicista márványszobra s a későbbi ábrázolások hűvösebb, fanyarabb, voltaire-i arcát hagyták ránk Kazinczynak, amint csípős epigrammái, metsző tollcsatái is. A kötet restaurátori munkája a hitelesebb, eredeti képet igyekszik életre kelteni: a franciakertté nyesegetett Pályám emlékezete mögött az első kidolgozások s a kiadatlan naplók Confessions-őszinteségű őskertjét s benne szépprózánk mindmáig kellően föl nem fedezett nagy ember- és korábrázoló stílusművészét, akinek drámai elevenségű önéletrajzi írásai voltaképp a hiányzó XVIII-XIX. századi magyar társadalmi regényt pótolják.
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

TARTALOM

Szilágyi Ferenc: Az emlékíró Kazinczy 7
Az én életem 33
Kazinczy Ferenc saját kezével írt autobiográfiája 111
"Autobiográfiai mozaik" 131
"Fogságom kezdete" 159
Az én naplóm 183
Diárium 337
"Második fogságom" 363
Széphalom és házi dolgaim 475
"Élet és literatúra" 491
"Családi dolgok" 503
"A pennaháborúkról" 517
"Erdély felé" 527
Pestre 535
Háborgás Pesten, a kolera miatt, 1831 565
"Utolsó üzenet" 579
Jegyzetek 585
Névmutató 690
Szerző Kazinczy Ferenc
Fordította
Kiadó Magvető Könyvkiadó
Kiadás Éve 1987
ISBN 9631410269
Kötés Típusa papír / puha kötés
Állapot

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Benedek István - Benedek Marcell (Tények és Tanúk sorozat)

"Félrevezető volna, ha azt a címet adnám ennek a könyvnek: >>Apám regénye<<. Több és más akar lenni, életrajzon kívül korrajz is, a korrajzon belül kissé az irodalom egy szakaszának fejlődéstörténete, de úgy, hogy akarva-akaratlanul kibontakozik belőle egy család életrajza, olyan családé, amely három nemzedéken keresztül eljegyezte magát az irodalommal."
890 Ft

Megyery Sári - Én is voltam jávorfácska... (Tények és Tanúk sorozat)

"Két évig szünet nélkül dolgoztam, úgyhogy 1924 őszén már egy tucat film volt mögöttem. (Pályafutásom alatt, a rövid- és hosszú filmekkel együtt, negyvenkilenc film főszerepét játszottam. ) De minden filmezésnél nagyobb elégtétellel töltött el, hogy... alig volt hét, hogy valamelyik lapban ne jelent volna meg írásom. S az, hogy bennfenntes voltam művészkörökben, megkönnyítete a neves emberekkel készített interjúkat."
890 Ft

Jorge Timossi - A történet első lapja - Allende elnök ütközete (Tények és Tanúk sorozat)

Az argentin Jorge Timossi dokumentumkönyve a chilei fasiszta államcsíny napjának eseményeit és a közvetlen előzményeket foglalja össze, Salvador Allende családtagjainak és az elnöki palota életben maradt védőinek tanúvallomása alapján, közvetlen közelről láttatva Allende elnök tragédiáját és a palotát védő csoport reménytelen harcát a túlerővel szemben.
890 Ft

Alvah Bessie - Újra Spanyolország (Tények és Tanúk sorozat)

"...De a háborúnak nincs vége, és a Madridban meghaltak nem hajlandók sírjukban nyugodni. Ugyanazok az emberek ők, akik az utcákon tüntetnek Spanyolország minden városában ezekben a napokban. Azok a diákok, munkások, sőt lelkészek, akik egykor majd visszakövetelik országukat. Nem bűnbánóak; nem vezekelnek, még nem >>váltotta meg<< őket a harminchat év kemény munka."
890 Ft