Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Pusztaszeri László - Görgey Artúr a szabadságharcban (Nemzet és Emlékezet sorozat)

890 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
"... Lisznyai Kálmán, a Görgey kíséretéhez tartozó költő odakiáltott a csapatok előtt álló és az ellenséges tűz által közvetlenül fenyegetett parancsnoknak: >>- Tábornok úr, ugrassa a lovát jobbra, mert istenuccse leüti a golyó!<< Görgey visszanézett, s csak enyitt mondott: >>- Ha fél, hazamehet!<< Majd a csatának abban a válságos pillanatában, amikor a II. hadtest két zászlóalja megingott, és úgy látszott, hogy a 66. honvédzászlóalj sem tud sokáig kitartani, a tábornok kíséretéhez fordult, és így rendelkezett: >>- Tiszturak! Le a lóról, rendezzék ezt a zászlóaljat rohamra, tíz perc alatt Perednek kezünkben kell lennie!<<"
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.490 Ft

Leírás és Paraméterek

Bevezetés 7
A konventbiztos  
A nemzetőrség őrnagya 10
Az ozorai manőver 20
A schwechati tűzpróba 36
A diadalmas cunctator  
A feldunai hadsereg élén, Schwechattól Vácig 57
A felvidéki visszavonulás és a téli erőgyűjtés 100
Ellentámadás, hibákkal 132
A visszavágás élén  
Tervek, viták, hadmozdulatok 214
Egy hét: három győzelem 239
Komárom felmentése 282
Bécs vagy Buda? 338
Az áttörés megszállottja  
Hatalmi vetélkedés Buda visszavétele után 397
Áttörési kísérletek a Vágnál 424
Az összpontosítás vitája és az orosz intervenció 476
Lehetséges-e a jobb parti áttörés? 501
Az "áruló"  
Utóvédharcok és békekísérletek 541
Feláldozta-e Görgey Debrecennél az I. hadtestet? 600
A déli összpontosítás és a hivatalos béketárgyalás kudarca 619
Görgey a politikai és katonai főhatalom birtokában 641
A fegyverletétel 672
Epilógus 692
Jegyzetek 694
Levéltári források és a felhasznált irodalom 762
Szerző Pusztaszeri László
Fordította
Kiadó Magvető Könyvkiadó
Kiadás Éve 1984
ISBN 9631401944
Kötés Típusa papír / puha kötés
Állapot

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Krúdy Gyula - A tiszaeszlári Solymosi Eszter (Tények és Tanúk sorozat)

Krúdy Gyula regénye nemcsak a hírhedt tiszaeszlári vérvád és per történetét jeleníti meg, hanem az önmagát túlélő tizenkilencedik század hervadását, a hajdani "dicső eszmék" visszájára fordulását, a táblabírák világának porba hullását is.
890 Ft

Bajcsy-Zsilinszky Endre - Mátyás király (Nemzet és Emlékezet sorozat)

Bajcsy-Zsilinszky Endre egyetlen történelmi tárgyú - és egyúttal szinte szépirodalmi igényű - műve 1939-ben jelent meg először, a Hunyadi Mátyás ötszázadik születésnapját ünneplő eseménysorozathoz kapcsolódóan.
"Engem e munkám megírására két izgalmas történetpolitikai kérdés ösztökélt - írja Bajcsy-Zsilinszky. - Az egyik: mi volt, mit jelentett Mátyás birodalma alig egy emberöltővel Mohács előtt s szinte fél évezreddel Szent István után, hogyan illeszkedett bele, beleilleszkedett-e egyáltalán az árpádi nagy államalkotás és birodalomépítés széles szemhatárába...                                                                       A másik: ennek az átlagos és egyre általánosabbá váló történetírói szemléletnek, mely valahogy párhuzamosan halad az egészségtelenül és veszedelmesen erősbödő mindenféle idegentisztelettel a mai Magyarországon, élesen ellentmond Mátyás király és a mátyási birodalom kérdésében elsősorban régebbi történetírásunk, de a II. Zrínyi Miklós csodálatos géniusza is, mindenekfölött pedig a magyar nép ösztöne, lángeszű emlékezése, ítélete és halhatatlan szeretete - melyiknek van hát igaza?"

890 Ft

Vas Zoltán - Akkori önmagunkról - Önéletírás II. (Tények és Tanúk sorozat)

1979 novemberében jelent meg önéletírásom első része. Most, életem 79. esztendejében befejeztem a második kötetet is. Tanúságot teszek benne viszontagságos életem két periódusáról: a Tanácsköztársaság hősi napjairól és az 1945-48-ig végzett forradalmi munkánkról.
890 Ft

Kosáry Domokos - Széchenyi Döblingben (Tények és Tanúk sorozat)

Száz éve foglalkoztatja a történészeket. Megőrült-e széchenyi 1848 nyarán? Meggyógyult-e a döblingi tébolydában? Mennyire mérte föl személyes helyzetét, Magyarország 48 utáni lehetőségeit és az európai erőviszonyokat, volt-e új mondanivalója az öreg Széchenyinek? Valóban összeesküvés színhelye volt-e dr. Görgen elmegyógyintézete? S végül: mi okozta Széchenyi végső, a halálba vezető összeomlását.
890 Ft